In Bretagne is het Coco de Paimpol-bonenseizoen in volle gang. "Het seizoen is half juli begonnen met de eerste partijen bonen die tot half augustus in relatief beperkte hoeveelheden op de markt werden gebracht, om vervolgens eind augustus/begin september in aantallen toe te nemen, iets dat aangeeft dat we ons midden in het seizoen bevinden. Sterker nog: we bevinden ons nu op het hoogtepunt van het seizoen, met dagelijks meer dan 100 ton geoogste bonen tot half oktober, wanneer de partijen in aantallen geleidelijk aan weer zullen afnemen," vertelt productmanager bij Prince de Bretagne Pierre Gélébart.
10% kleiner teeltoppervlak, maar grotere partijen
De situatie is heel anders dan vorig jaar. "We denken dat ons teeltoppervlak zo'n 10% kleiner zal zijn dan dat van vorig jaar. Toch is onze oogst groter. Vorig jaar is door de droogte en de hittegolf een deel van de oogst verbrand. Dit jaar heeft de combinatie van regenbuien en zonneschijn bonen van geweldige kwaliteit opgeleverd, samen met een grotere opbrengst."
De BOB garandeert kwaliteit en traditionele oogst
De Coco de Paimpol-bonen hebben een BOB. "De teelt van de bonen is onderworpen aan zeer nauwkeurige specificaties met betrekking tot het ras, het teeltgebied, de naleving van de koudeketen vóór verpakking en verzending en natuurlijk de oogstmethode, die 100% handmatig is. De BOB impliceert dat er gedurende het hele seizoen regelmatig interne en externe controles plaatsvinden.
Omdat elke dag honderden seizoensarbeiders naar de velden komen om deze bonen te oogsten, is ook een zeer belangrijke economische activiteit voor de regio."
Zakken van 8 kg, 5 kg en 1,5 kg
Op het gebied van verpakkingen biedt de Association d'Organisations de Producteurs (AOP) Coco de Paimpol drie verschillende verkoopformaten. "We hebben de traditionele 8 kg zakken, het grootste formaat zakken dat we hebben. Deze zakken worden gewaardeerd door retailers die ze gebruiken voor hun promotionele activiteiten. Daarnaast zijn er zakken van 5 kg en tot slot netzakken van 1,5 kg voor dagelijks gebruik.
Consumenten die kiezen voor de zakken van 5 en 8 kg willen hun bonen meestal doppen en invriezen en dat kan ook heel gemakkelijk, want de Coco de Paimpol-bonen hebben als eerste belangrijke voordeel dat ook na het invriezen alle smaakkwaliteiten behouden blijven. Het invriezen van de bonen levert echt nooit problemen op. Een tweede belangrijk voordeel is dat de bonen kunnen worden gekookt zonder ze eerst te hoeven weken, dus – in tegenstelling tot een klassieke droge boon – hoeft het koken ervan niet van tevoren worden gepland. 1 kg Coco de Paimpol staat ongeveer gelijk aan 400-450g bonen."
Dagelijkse veiling en verkoop bij inschrijving
Prince de Bretagne verkoopt de Coco de Paimpol-bonen op twee verschillende manieren. "De dagelijkse veiling blijft de belangrijkste afzetmethode, maar om het voor klanten mogelijk te maken acties te organiseren en partijen te kunnen garanderen bieden we ook verkoop bij inschrijving aan." Verladers spreken daarbij op woensdag een prijs en aantal partijen af en als hun voorstel wordt geaccepteerd, worden de producten van de vrijdag tot de donderdag van de week erna beschikbaar gesteld. "Dit zorgt bovendien voor een afgevlakte prijs en een aanbodgarantie. Dankzij de verbintenis die bij het bieden hoort, wordt er altijd als eerste geleverd."
Bretonse boon
Een deel van de bonenteelt van Prince de Bretagne valt buiten de BOB-zone. De bonen die buiten de BOB-zone worden geteeld worden verkocht in zakken van 8 kg onder de naam 'Haricot de Bretagne'. De kwaliteitsspecificaties zijn identiek aan die van de in de BOB-zone geteelde bonen.
Prince de Bretagne biedt ook op biologische wijze geteelde Coco de Paimpol-bonen.
Voor meer informatie:
Pierre Gelebart
Prince de Bretagne
Tel.: +33 6 62 92 64 74
[email protected]
www.princedebretagne.com/fr