Oekraïne tweede exporteur bio-producten ter wereld

Ondanks de aanhoudende oorlog nam Oekraïne in 2022 de tweede plaats in onder de exporterende landen, na Turkije, wat betreft het volume van de export van biologisch fruit, zowel vers als gedroogd (exclusief citrus en tropisch fruit).

De toegewijde inspanningen van biologische producenten hielden hun bedrijven tijdens de oorlog in stand, waardoor deze resultaten mogelijk werden. Helaas moesten sommige biologische producenten hun teelt stopzetten.

Momenteel is de agrarische sector de belangrijkste sector die bijdraagt aan de Oekraïense begroting. Het landoppervlak voor biologische teelt in Oekraïne bedraagt 1%. Het doel is om in 2030 ten minste een areaal van 3% biologische grond in Oekraïne te hebben.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Oekraïne bevordert in samenwerking met de NGO Organic Ukraine en het staatsbedrijf Nazovni de toegang van biologische producten tot internationale markten en de ontwikkeling van exportactiviteiten. Om dit te bereiken zijn een goed gecoördineerde strategie, investeringen in de teelt, het opzetten van exportroutes en internationale partnerschappen nodig.

Bij het analyseren van de markt voor biologische producten in Afrikaanse landen merken diplomaten op dat deze vrij beperkt is, aangezien de kopers bestaan uit een smal segment van welgestelde consumenten, dat ongeveer 20% van de bevolking uitmaakt, en buitenlanders.

Bron: epravda.com.ua


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven