Ook geschikt voor biologische teelt

Bejo en De Groot en Slot introduceren B-Mox verbeterde priming voor uienzaad

Bij de start van het nieuwe uienseizoen 2023-2024 introduceren Bejo en haar partner in Allium, De Groot en Slot, B-Mox® voor uienzaad: een verbeterde priming gecombineerd met een optimale coating, zo melden ze.

"Voor een gezond, uniform gewas is het belangrijk dat jonge planten een sterke start krijgen. Daarom hebben de onderzoekers en specialisten van Bejo het innovatieve zaadverbeteringsproces B-Mox ontwikkeld. B-Mox is gebaseerd op nieuwe technologie en maakt de kiemplant krachtiger, waardoor de groei in het vroegste stadium wordt gestimuleerd en de plant robuuster wordt. Gedurende de gehele groeiperiode vertonen planten een verhoogde stresstolerantie en een betere algehele gezondheid als gevolg van een sterker ontwikkeld wortelgestel. Voor de teler betekent dit: minder risico’s in de kwetsbare vroege groeifase van de plant, stressbestendigere planten en hogere opbrengsten."In 2017 introduceerde Bejo B-Mox technologie voor wortelen. "Veel worteltelers hebben al ervaring met de voordelen van B-Mox ten opzichte van niet-geprimed zaad. De wortelen ontwikkelen zich sterker en uniformer en leveren bij de oogst een verbeterde opbrengst. Nu kunnen ook uientelers profiteren van B-Mox technologie. Vanaf dit seizoen wordt al het Bejo en De Groot en Slot geprimede uienzaad voorzien van B-Mox verbeterde priming."

Dr. Liesbeth van der Heijden, Senior Researcher bij de afdeling Seed Technology van Bejo, leidde het B-Mox uien-project en is enthousiast: "De B-Mox technologie is speciaal ontwikkeld voor moderne teeltmethodes waarbij de nadruk wordt gelegd op een sterke plant die minder gevoelig is voor stress. We zijn er trots op dat we nu uien kunnen toevoegen aan ons B-Mox assortiment, naast wortelen en wortelpeterselie. Ons onderzoek gaat door. Op de langere termijn zien we ook potentie in andere gewassen."

Meer dan 5 jaar testen, in zowel het lab als op het veld, heeft geleid tot deze introductie in uienzaad. De proeven zijn voornamelijk uitgevoerd in West-Europa. Tom Langenberg, Accountmanager bij De Groot en Slot, en Joost Litjens, Senior National Sales Representative bij Bejo Benelux, waren beide nauw betrokken bij de proeven in Nederland en zijn positief over de resultaten:

Tom Langenberg (De Groot en Slot): "In de meerjarige proeven met B-Mox heb ik een succesvol resultaat gezien. Op de proefvelden hebben we verschillende technologieën met elkaar vergeleken en tijdens de onafhankelijke zichtbeoordelingen kwam B-Mox® iedere keer weer positief naar voren."

Joost Litjens (Bejo Benelux): "Ik ben erg positief over de proeven die ik heb gezien op onze velden. B-Mox helpt de planten al in het vroege groeistadium bij de ontwikkeling van een sterke plant met goed wortelgestel. Hier heeft het gewas tot aan de oogst profijt van met als resultaat een gezonder gewas en een uniformer eindproduct."

  • B-Mox is SKAL-gecertificeerd en dus ook geschikt voor de biologische teelt.
  • B-Mox technologie wordt standaard toegepast op al het geprimed uienzaad.

Voor meer informatie:
Bejo Zaden
Trambaan 1
1749 CZ Warmenhuizen
+31 (0)226 39 61 62
info@bejo.nl
www.bejo.nl

De Groot en Slot
1720 AA Broek op Langedijk
+31 (0)226 33 12 00
info@degrootenslot.nl
www.degrootenslot.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven