Gerard Kenens, Verken Bio Deli-Vers:

"Als de conventionele perenoogst goed in de markt ligt, volgt het biologische snel"

Tholen - Ook in de biologische sector is het Belgische hardfruitseizoen weer afgetrapt. Waar de verwachtingen in het conventionele bijzonder hoog gespannen zijn, wordt ook op de biologische markt een beter seizoen verwacht dan verleden jaar. "Als het gangbare goed gaat, is er ook altijd meer vraag naar biologisch. Dat volgt elkaar. Het is nog even afwachten, maar het lijkt een positief seizoen te worden", vertelt biologisch teler Gerard Kenens van VerKen Bio Deli-Vers.

"We zijn nu de Santana aan het plukken en de eerste QTee's zijn we nu sinds een week aan het vermarkten", legt Gerard uit. "Het ziet er eigenlijk vrij goed uit. Beter dan vorig jaar. We hadden in de QTee® wat last van perengalmug, waardoor de volumes iets minder zijn. Echter is de maat wel aanzienlijk beter, wat ervoor zorgt dat het aantal kilo's mee gaat vallen."

De verkoop is, zo stelt de teler, dan ook goed van start gegaan. "Mensen raken steeds bekender met de QTee en bovendien hebben we er een aantal grote afnemers bij gekregen", zo legt hij uit. Het bedrijf vermarkt haar fruit via de BFV, wat binnenkort integreert bij BelOrta. "Het zorgt toch voor een groter klantenbestand. Daarnaast is het areaal voor de QTee ongeveer verdubbeld in tonnages, doordat een grote teler omgeschakeld is. Tel daarbij op dat ook het biologisch aandeel in Italië dit jaar minder zal zijn en de positiviteit komt al snel om de hoek kijken. Het blijft uiteraard afwachten in deze wereld, maar we zien zeker opportuniteiten in de export."

Zal dit goede gevoel bij de Conference volgen? "Ik vermoed van wel", bevestigt Gerard. "Hier moeten we echt nog mee beginnen, maar er zijn al veel vragende partijen. De kwaliteit lijkt iets minder door het slechte weer in het voorjaar. Dat heeft voor de nodige problemen gezorgd, maar we zijn nu eenmaal afhankelijk van het weer. De maat is daarentegen goed. Het kan snel omslaan in de huidige wereld, maar we hebben er zin in."

Positieve stemming op biologische appelmarkt
Deze positieve ambiance trekt zich zelfs door naar het nieuwe biologische appelseizoen. "Het appelseizoen is nog niet vertrokken, maar de zomerappel Sissired schijnt goed verkocht te worden Bovendien is er in het buitenland ook minder appelen beschikbaar in bijvoorbeeld Polen, waar het gevroren heeft. De stemming is in ieder geval al beter. Het kan daarentegen ook niet veel slechter dan vorig jaar."

"We zijn toen bijzonder lang doorgegaan voor biologisch, omdat het lastig was de gehele voorraad verkocht te krijgen. Half juli waren alle appelen pas weg en de laatste hebben we aan zeer lage prijzen moeten verkopen. Bovendien is een deel ook nog naar de industrie gegaan, maar de nieuwe oogst komt daardoor op een schone markt terecht. Wel is de Jonagold kwalitatief iets minder door problemen met schurft. Dat is ook in gangbaar een probleem bij Jonagold. Het is nu eenmaal een weinig resistent ras, wat ook de reden is dat we deze stilletjes aan het vervangen zijn voor meer resistente rassen."

Voor meer informatie:
Gerard Kenens
VerKen Bio Deli-Vers
Zilveren-Helmenstraat 74
3545 Loksbergen
+32 474199809


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven