"Klaar met de mensen die bepalen hoe ik mijn boerderij moet draaien"

Bartele Holtrop over verkoop obligaties in radioprogramma 'Je geld of je Leven'

Biologische boer Bartele Holtrop schoof gisteren (21 augustus) aan bij het EO-radioprogramma 'Je geld of je Leven'. Sinds kort verkoopt hij zelf obligaties, om los te komen van de bank. In ruil krijg je rendement of producten van de boerderij zoals vlees, eieren of boter. "Ik moest van de ene op de andere dag drie keer zoveel betalen van de bank. Dat is oneerlijk", vertelt hij in het programma op Radio 1.

Holtrop kocht in 2013 zijn boerderij in Friesland. Hij wilde een biologisch bedrijf starten. "We hebben tachtig koeien. We hebben het in 2013 gekocht, met een lening van 1,6 miljoen."

Voor hem was de gang naar de bank op dat moment de enige manier om zijn bedrijf te kunnen starten. Nu probeert hij, via obligaties die hij zelf uitgeeft, van de invloed van de bank af te komen. "Ik ben niet klaar met de bank, maar wel met de mensen die bepalen hoe ik mijn boerderij moet draaien."

Hypotheek keer vier
Hij vindt dat de bank te veel winst maakt. "Je krijgt een brief dat de ECB de rente heeft verhoogd, en dat de bank dat ook doorvoert in mijn lening. Je moet je voorstellen dat de bank van de ene op de andere dag de bank besluit om je hypotheek keer vier te verhogen. Van 900 naar 4000. Dat is oneerlijk en niet realistisch."

Zo ging het ook bij Holtrop: hij moest van de ene op de andere dag drie keer zoveel betalen. "Ik ging van 4000 euro naar 12.000 à 13.000 euro." Zonder dat hij daar iets voor terugkrijgt, vertelt hij. "Als je meer moet betalen voor energie, zet je je kachel lager. Als je auto te duur wordt, ga je met de fiets. Maar als je huis keer vier gaat, zonder dat je daar ook maar iets voor terugkrijgt, dat ga ik niet doen."

Obligaties
Dus besloot hij obligaties te gaan uitgeven. Iedereen kan een stukje land kopen, voor 1000 euro. En je krijgt er rendement voor terug. "Je hebt drie soorten obligaties: of je krijgt 0,01% rente, die steunen ons met een soort schenking, omdat ze ons sympathiek vinden. Eentje van 2% rendement en eentje van 6%, voor mensen die in de buurt wonen. Dan krijg je producten die we verkopen op de boerderij, zoals melk, pannenkoeken en boter."

Klik hier om de uitzending te bekijken.

Voor meer informatie:
Boer Bart
Schoterweg 26
8462 TD Rotstergaast
06 21368255
rianne@boerbart.nl
www.boerbart.nl

Bron: Radio 1


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven