Brandbrief aan het kabinet: Stop fossiele subsidies

Sprinklr lobbyde in Den Haag voor meer geld voor bio-teelt

Sprinklr maakte deel uit van de delegatie van organisaties die pleiten voor afschaffing van fossiele subsidies. Op donderdag 17 augustus 2023 toog de delegatie naar demissionair minister Jetten van Klimaat en Energie, en Van Rij, demissionair staatssecretaris van Financiën.

"Stop met het subsidiëren van energie-intensieve teelt, stop het geld in het opbouwen van biologische teelt - zeggen wij van Sprinklr", aldus Liedewij Loorbach (in het midden op onderstaande foto).

Sierteelt in Nederland is groot dankzij fossiele subsidies
De sierteeltsector in Nederland is volgens Liedewij zo groot geworden dankzij subsidie op fossiel: goedkoop gas voor kassen, goedkoop gas voor de kunstmestproducent, en later de onbelaste kerosine waarmee bloemen van over de hele wereld worden ingevlogen.

Twee nadelige effecten
"Deze subsidies hebben twee nadelige effecten gehad", stelt Sprinklr. "Ten eerste zijn Nederlanders gewend aan enorm lage prijzen die geen rekening houden met de échte kosten van het product. Ten tweede vinden we het normaal dat je alle planten en bloemen jaarrond in bloei kan krijgen."

Planten en bloemen zijn wegwerpproducten geworden: leuk voor even, daarna kan het de prullenbak in. Sprinklr betoogde bij Jetten en Van Rij: "De fossiele subsidies hebben echte verduurzaming van de sector in de weg gestaan."

Op gesprek in Den Haag
De coalitie is een initiatief van onder meer burgerbeweging Fossielvrij NL en startte met een brandbrief aan het kabinet, ondertekend door meer dan 270 organisaties uit allerlei sectoren. Een afvaardiging van die ondertekenaars toog naar Den Haag, om daar te praten met demissionair minister van Klimaat en Energie Jetten en met Van Rij, demissionair staatssecretaris van Financiën.

Bij het gesprek waren 11 sectoren vertegenwoordigd. De directeur van Greenchoice was er, een afgevaardigde van ASN Bank, de Dutch Green Building Council, de Amsterdamse Tolhuistuin uit de culturele sector, FNV en Liedewij van Sprinklr als stem uit de sierteeltsector.

Klik hier voor het volledige artikel op de website van Sprinklr.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven