"Juist omdat het om voedsel gaat, moet je zorgen voor een plan B"

GGO 'hot topic' tijdens werkbezoek van Caroline van der Plas aan De Bolster

Tholen - Afgelopen woensdag kreeg De Bolster Caroline van der Plas, Ans Mol en Dave te Woerd van de BBB op bezoek. Tijdens het werkbezoek bij het biologisch zaadveredelingsbedrijf zijn ze uitgebreid geïnformeerd over de mogelijke gevolgen van het wetsvoorstel voor de versoepeling van de regels rond genetisch gemanipuleerd voedsel in Europa.

Annemarie Kruize vertelt dat De Bolster eigenlijk in april een informatiedag wilde organiseren voor alle EU politici en ministers over CRISPR-CAS en de biologische sector. "Daar wilden we een ander geluid laten horen, maar dit bleek te kortdag. De BBB beloofde toen al dat ze op een ander moment langs zouden komen om zich over dit onderwerp te laten informeren. Dit werkbezoek vond dus afgelopen woensdag plaats."

Annemarie Kruize (De Bolster), BBB-gedeputeerde Ans Mol, BBB-Statenlid Dave te Woerd (Gelderland), veredelaar Mayra Huzen en Tweede Kamerlid Caroline van der Plas.

Kruize geeft aan dat Van der Plas zeer geïnteresseerd was. "Caroline was echt al goed geïnformeerd over de biologische landbouw. Ze hoort vaak natuurlijk maar één kant van het verhaal en voor ons was dit een mooie gelegenheid om de zorgen die de bio-sector heeft over GGO en patenten te uiten. Mayra Huzen, veredelaar Pompoen & Courgette bij De Bolster, heeft Caroline heel goed het verband kunnen uitleggen tussen GGO en patenten op voedselgewassen. Het is zeer waarschijnlijk dat alle producten gemaakt met CRISPR-Cas gepatenteerd zullen worden, zoals dat nu ook al gebeurt. Zo komt de macht over het voedselsysteem in handen van een handjevol grote bedrijven. Dit zal de keuzevrijheid voor telers en consument enorm beperken. Een gevolg hiervan is dat de hele markt afhankelijk wordt van die paar partijen. Zo'n ontwikkeling vormt een bedreiging voor het veiligstellen van de voedselzekerheid. Bovendien zou het consumenten de vrijheid ontnemen om bewust te kiezen voor voedsel dat niet genetisch gemanipuleerd is. Ook dat vinden we uitermate zorgwekkend."

"Verzoek om biologisch ruim baan te blijven geven"
Annemarie erkent dat de politica in een lastig pakket zit. "Ze heeft nu in ieder geval onze kant van het verhaal gehoord. We hebben benadrukt dat juist omdat het om voedsel gaat, je moet zorgen voor een plan B. De bio-sector is vrij van gentech en wil dat ook blijven. Het is belangrijk om dit vanuit de overheid en vanuit de EU te blijven supporten. Ik heb in de gesprekken echt gepleit voor het feit dat de sector die een andere route bewandelt in de landbouw ook de ruimte en support moet krijgen om dit in de toekomst te kunnen blijven doen. We vinden het bij De Bolster belangrijk om echt met elkaar in gesprek te blijven, zodat je elkaar goed begrijpt. Dit was een mooie kans om de BBB-politici te informeren over hoe de biologische veredeling in elkaar zit. Het goede aan biologisch is dat het in de wet vastgelegd is, dat maakt ons duurzame landbouwproductiesysteem ook ontzettend sterk. Bio is echt een gevestigd keurmerk met een groeiend consumentenvertrouwen. Daarom aan Caroline het verzoek om biologisch ruim baan te blijven geven."

Aan het eind van het bezoek kregen de bezoekers een groentepakket overhandigd.

Op haar Twitter-account plaatste Van der Plas naar aanleiding van het werkbezoek diverse filmpjes en foto's.

Op LinkedIn is de volgende post geplaatst naar aanleiding van het bezoek:

Betekenisvolle dialoog over keuzevrijheid voor veilig voedsel
Gisteren ontvingen we bij De Bolster Caroline van der Plas, Dave te Woerd en Ans Mol van de BBB. Samen bespraken we de zorgwekkende implicaties van het wetvoorstel voor genetisch gemanipuleerd voedsel in Europa. De Bolster koestert bezorgdheid over de effecten op ons veredelingsbedrijf en de biologische sector. Belangrijker nog, we strijden voor het recht op keuzevrijheid voor elke consument die bewust wilt genieten van gentechvrij voedsel. Dank aan onze leergierige bezoekers voor deze betekenisvolle ontmoeting. Laten we gezamenlijk streven naar het veiligstellen van de natuur en zorgen dat gentechvrij voedsel beschikbaar en herkenbaar blijft in het winkelschap.

Voor meer informatie:
Annemarie Kruize
De Bolster biologische zaden
Oude Oenerweg 13
8161 PL Epe
0578 621433
akruize@bolster.nl
www.bolster.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven