Al meer dan 40.000 mensen tekenen petitie 'Houd ons voedsel gentechvrij'

Tot nu toe hebben meer dan 40.000 mensen de petitie ‘Houd ons voedsel gentechvrij’ getekend. Dit meldt Foodcoop Odin. De petitie is eind juni gestart op initiatief van de Biowinkelvereniging. Het is de bedoeling de handtekeningen te overhandigen aan de Tweede Kamer, om de zorgen over de voorgenomen aanpassing van de gentechregels onder de aandacht te brengen.

Waarom deze petitie?
De Europese Commissie wil geen strenge regels meer voor genetisch gemodificeerde voedselgewassen die met nieuwe technologieën, zoals CRISPR-Cas, zijn aangepast. Als de plannen doorgaan, is er ook geen verplichting meer op risicobeoordeling en vermelding op het voedseletiket. Niemand weet dan meer of er geknutseld is met wat we op ons bord hebben. Merle Koomans van den Dries (bestuurslid Biowinkelvereniging): "We zijn natuurlijk superblij met de ruim 40.000 handtekeningen tegen het vrijgeven van gentech in Europa maar we zijn er nog niet. Zowel voor boeren als consumenten is er veel onduidelijk. Daarom gaan we door en zijn we ook nieuwe acties aan het voorbereiden."

Biologisch is nú nog gegarandeerd gentechvrij
"Als dit wetsvoorstel erdoor komt kunnen GGO-gewassen zonder dat we het weten in ons eten terecht komen. In de biologische landbouw blijft het gebruik van gentech niet toegestaan, maar het is onduidelijk hoe dit geborgd kan worden. Dat betekent dat je, zelfs als je voor biologisch kiest, niet meer zelf kan bepalen wat je eet", aldus Koomans van den Dries. "Superbelangrijk dat consumenten en telers hierover geïnformeerd worden en de mogelijkheid hebben om hun stem te laten horen. We hopen dan ook op korte termijn nog een veelvoud aan handtekeningen te overhandigen aan de Tweede Kamer."

"Consument twijfelt over veiligheid én wil zelf kunnen kiezen
Onlangs deed het Rathenau Instituut een onderzoek naar wat Nederlandse burgers vinden van het genetisch aanpassen van voedselgewassen. Daaruit kwam onder andere naar voren dat burgers twijfelen over de veiligheid voor mens en milieu op de lange termijn. Bovendien willen consumenten op etiketten kunnen lezen dat er gebruik is gemaakt van gentechniek, zodat ze, als ze dat willen, kunnen blijven kiezen voor gentechvrij voedsel."

De petitie Houd ons Voedsel Gentechvrij is een initiatief van de Biowinkelvereniging en wordt ondersteund door Bionext, Udea, Foodcoop Odin, De Bolster, Stichting Demeter, Groenboerenplan, Demeter Internationaal, Stichting Warmonderhof, Ekoplaza, Velt, Stichting Zaadgoed, Greenpeace, Gimsel Rotterdam, Organicseeds.nl, Buizer Advies, Caring Farmers, Biohuis, Sustainable Food Supply Foundation, BioNederland & Rineke Dijkinga.

De petitie is te vinden op www.gentechvrijvoedsel.petities.nl.

Bron: Odin


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven