Biologische sector levert inbreng voor verkiezingsprogramma's

"Ook in het nieuwe kabinet zal ruimte zijn voor stimulering en doorontwikkeling van bio-landbouw"

Tholen - Met het oog op de vervroegde verkiezingen voor de Tweede Kamer op 22 november heeft Bionext namens de biologische sector inbreng geleverd voor de verkiezingsprogramma's. Daarin is benadrukt dat de bio-landbouw een scala aan oplossingen te bieden heeft voor maatschappelijke opgaven. Laurens Nuijten, manager Belangenbehartiging bij de ketenorganisatie, vertelt: "We hebben inmiddels van een aantal partijen een reactie gekregen. Ze zijn blij met de input. Waar we op ingezet hebben en wat ik hoop is dat we vooral echt de erkenning krijgen als biologische sector en dat bio-landbouw in het regeerakkoord terecht komt omdat het één van de routes is naar een toekomstbestendige landbouw. Dat is de inzet."

Laurens Nuijten.

Laurens geeft aan hier zeker vertrouwen in te hebben. Dit baseert hij onder meer op het onderhandelingsproces over het geklapte landbouwakkoord waarbij de bio-sector nauw betrokken werd. "Binnen het huidige kabinet was in de volle breedte steun om biologisch een plek te geven in het landbouwakkoord. Daarbij ging het niet om tientjes steun, maar om honderden miljoenen euro's richting 2030. Die vier regeringspartijen zien biologisch dus zitten en ook diverse andere partijen hebben hun enthousiasme over biologisch uitgesproken. Biologisch kan en moet volgens mij voor alle partijen een onderdeel van het verkiezingsprogramma zijn."

Tijdens het onderhandelingsproces hebben de vertegenwoordigers van de biologische sector met een vijftal ministers, waaronder de premier, aan tafel gezeten, zo geeft Laurens aan. "Zij vroegen aan ons wat we nodig hebben voor de marktontwikkeling en de erkenning. Zij waren dus bezig met ons een plek te geven en dit waren ministers van alle vier de politieke kleuren. Dit is een duidelijk vertrekpunt richting de nieuwe kabinetsformatie: de poppetjes wisselen misschien, maar vanuit elk van die politieke overtuigingen hebben ze laten zien dat biologisch in het landbouwakkoord past. Daarom denk ik dat er, wie er ook in het kabinet komt te zitten, altijd ruimte is voor biologische landbouw en het stimuleren en doorontwikkelen hiervan. Evenals het stimuleren van de biologische markt."

Hij ziet vooral heel veel ruimte in de doorontwikkeling. "In Nederland wordt biologisch juist relatief minder gesubsidieerd dan onze collega's. In de begroting van het Ministerie van Landbouw van 2023 stond, tot de lancering van het Actieplan Biologisch op 19 december 2023 meer geld voor de ontwikkeling van de imkerhouderij in Nederland dan voor de ontwikkeling van de bio-sector in Nederland. Gelukkig is voor het Actieplan Biologisch is nu 2 keer 13 miljoen euro aangekondigd. Dat is voor het eerst in meer dan een decennium dat hier echt geld voor vrijkomt."

Versnellingsmaatregelen
Laurens heeft goed hoop dat het demissionair kabinet de komende tijd nog een besluit kan nemen over de al aangekondigde versnellingsmaatregelen, waarvan ook de biologische sector profijt kan hebben. "Het kabinet heeft 175 miljoen euro aan versnellingsmaatregelen aangekondigd. Daarvan zou 50 miljoen bedoeld zijn om de biologische sector te helpen bij de ontwikkeling en ondersteuning van een marktprogramma gelet op de benodigde impuls. We hopen dat deze maatregelen er de komende tijd nog doorheen komen, dit budget kunnen we goed gebruiken om de bio-markt een impuls te geven. We zijn zeker hoopvol dat dit nog doorgaat."

Samenwerking blijven zoeken
Laurens benadrukt dat de biologische sector ook in de toekomst graag de samenwerking zoekt. "Als bio-sector zijn we ook afhankelijk van de ruimte die andere partijen ons gunnen en bieden. We zullen met hen moeten samenwerken om de omschakeling naar biologisch meer te faciliteren. De polarisatie voert in het gesprek over de landbouw vaak de boventoon en wij willen daar niet in meegaan. We kunnen juist een aantal gangbare partijen over de streep trekken door ze bij de hand te nemen en een volgende stap in de ontwikkeling te maken. Bij het landbouwakkoord hebben we daar vanuit Biohuis, Bionext en vanuit de sector de kans voor gekregen en daar willen we op voortbouwen."

Voor meer informatie:
Laurens Nuijten
Bionext
Bennekomseweg 43
6717 LL Ede
06 50746366
nuijten@bionext.nl
www.bionext.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven