LTO vraagt politieke partijen om zekerheid, stabiliteit en vertrouwen voor de agrarische sector

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 heeft LTO een puntenplan gedeeld met de politieke partijen. LTO vraagt daarin om met een verkiezingsprogramma te komen dat stimulerend en ondersteunend werkt bij de transitie naar robuuste, duurzame vormen van land- en tuinbouw. Om de politieke partijen op weg te helpen heeft de agrarische belangenorganisatie 22 concrete voorstellen aangedragen. Te samen moet dat bijdragen aan zekerheid, stabiliteit en vertrouwen voor de agrarische sector, zo meldt de organisatie.

"De provinciale statenverkiezingen eerder dit jaar lieten zien dat mensen veel waarde hechten aan de Nederlandse landbouw, aan voedsel en aan een mooi en leefbaar platteland. LTO vraagt de politieke partijen deze oproep in het achterhoofd te houden bij het schrijven van de verkiezingsprogramma’s. Om bij de vorming van het nieuwe kabinet hier werk van te maken."

Het puntenplan gaat verder dan alleen de landbouwsector: het gaat om voedselzekerheid, een vitaal platteland en een groene omgeving. Daarom zet LTO in op een brede transitie. "Want verduurzamen kan via verschillende wegen: gericht investeren in technologie, verder ontwikkelen van biologische land- en tuinbouw, verbreden van bedrijven met recreatiefuncties en zorgfuncties of de wijze van werken volledig integreren via natuurinclusieve landbouw."

"Met dit puntenplan zet LTO in op een toekomstbestendige landbouwsector. Een sector die de klimaat, biodiversiteit en waterdoelen op een realistische manier aan kan. Waarbij ruimte is voor de diversiteit in de agrarische sector, met ieder een ander verdienmodel, afzetmarkt en ontwikkelpad. En waarbij telers en tuinders uit kunnen gaan van consequent en consistent beleid vanuit de overheid."

Daarnaast geeft LTO aan dat het in het nieuwe kabinet een vaste gesprekstafel wil met de sector. Veel verschillende soorten organisaties in de land- en tuinbouw moeten volgens LTO deel kunnen nemen aan gesprekken met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Agrarische Programmatracker
Dit najaar presenteren de politieke partijen hun (concept) partijprogramma’s. Net als in 2020 zal LTO wederom een Agrarische Programmatracker opzetten. Daarin staat een overzicht van de voor de agrarische sector belangrijkste voorstellen uit de partijprogramma’s van de politieke partijen.

Klik hier voor het volledige puntenplan van LTO

Bron: LTO Nederland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven