"Biologisch zal in veel gevallen een mooie optie zijn"

Voor 2024 weer een fors aantal omschakelaars verwacht in Ierland

Volgens de Agricultural Consultants' Association (ACA) verandert de houding van de Ierse bevolking ten opzichte van biologische landbouw naarmate het aantal boeren in omschakeling groeit.

Meer dan 4.000 boeren werken nu biologisch in Ierland, waaronder ongeveer 2.200 die in januari 2023 zijn overgestapt na de laatste ronde van de Organic Farming Scheme (OFS) van 256 miljoen euro.

Veel van de nieuwkomers kwamen uit de rundvlees- en schapensector aan de westkust, aangetrokken door een verhoging van bijna 50% van de betalingen in het kader van de nieuwe regeling.

Voor het komende jaar is de verwachting dat er nog een aanzienlijk aantal boeren in omschakeling bij zal komen wanneer het OFZ dit najaar weer opengaat.

Mary Lynch, biologische specialist bij de ACA, vertelde Agriland dat biologische omschakeling voor veel boeren zinvol is. "Biologische boeren zijn de laatste jaren zichtbaarder geworden. Men kent nu bijna in elk gebied wel iemand die biologisch boer is. Ze zien dat het gras groeit, het vee ziet er goed uit. Ze praten met hen en vaak is de aanmoediging of het advies van boer tot boer een heel belangrijk onderdeel", zei ze.

De biospecialist voegde toe dat boeren kunnen zien waar het landbouwbeleid naartoe gaat, waarbij meer nadruk wordt gelegd op milieukwesties als waterkwaliteit en biodiversiteit. "Boeren kijken vooruit. Ze vragen zich af hoe ze de komende 10 jaar boer kunnen blijven. Ze kunnen zien dat biologisch de extra betalingen wel heeft, maar het zal hen ook helpen om te voldoen aan eventuele andere toekomstige regels."

ACA
De ACA heeft 150.000 euro aan financiering gebruikt, toegewezen door het Department of Agriculture, Food and the Marine (DAFM), om adviseurs te trainen in de regelgeving rond biologische landbouw en het opstellen van omschakelingsplannen. Meer dan 70% van de biologische omschakelingsplannen die vorig jaar werden ingediend, kwam via ACA-leden.

Eén van de uitdagingen is om markten te vinden voor biologisch lamsvlees, na 'een grote toename' van schapenhouders die ervoor kiezen om te schakelen. Lynch merkt op dat een tweede vleesfabriek nu biologisch lamsvlees verwerkt en dat het even zal duren voordat de extra aanvoer in het systeem komt, aangezien volledige biologische omschakeling twee jaar duurt.

Het grootste probleem als het om biologisch rundvlees gaat, is het gebrek aan continuïteit van het aanbod dat nodig is om marktkansen na te streven. "Aan de rundvleeskant hebben we er vrij veel vertrouwen in dat de markten er zullen zijn. Het vinkt alle vakjes aan voor een hoog dierenwelzijn, goede milieunormen, geen genetisch gemodificeerd voer; alle dingen waar Europese consumenten naar op zoek zijn."

Omschakeling
De biologische specialist van ACA geeft een speciale cursus van 25 uur voor boeren die pas zijn omgeschakeld of die erover denken om te schakelen.

Lynch verwacht dat het aantal boeren in omschakeling weer aanzienlijk zal toenemen als het OFS dit najaar weer opengaat.

"We hadden zeker een aantal boeren die vorig jaar niet meededen omdat ze hun huisvesting op orde moesten krijgen of misschien hadden ze gewoon een paar klussen die ze wilden doen voordat ze binnenkwamen", zei ze. "Rundvleeshouders hebben weer een zwaar jaar achter de rug, dus ze gaan kijken naar andere manieren om hun inkomen op peil te houden. Biologisch zal in veel gevallen een mooie optie zijn. Het helpt dat het eenvoudiger is om de benodigde informatie te verkrijgen. We hopen voor volgend jaar op nog eens 2000 deelnemers."

Bron: Agriland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven