Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pompoenenoogst van start bij Groentenhof Poelen

"Consumenten leren de pompoenen steeds beter kennen"

Tholen - Bij Groentenhof Poelen in Groesbeek is de pompoenenoogst weer van start gegaan. "Gelukkig kunnen we de pompoenen nu droog binnenhalen", vertelt Chris Poelen. Aan de vraag ontbreekt het niet. "Over de hele linie zijn er Europees gezien groentetekorten. Klanten zitten dan ook met smart op de pompoenen te wachten, maar we zijn net gestart met de oogst en kunnen niet toveren."

Als gevolg van de grote hoeveelheid regen vallen de pompoenen dit jaar een stuk grover uit. Poelen teelt zo'n vijftien eetbare pompoensoorten. "De Hokkaido en Butternut zijn nog altijd de populairste, maar we zien de laatste jaren ook de populariteit van de groene Kabocha- en de Muskaatpompoen flink toenemen. Consumenten leren de pompoenen steeds beter kennen. Ook met Halloween zien we de pompoenenverkoop nog steeds toenemen."

In het Gelderse Groesbeek is geen typisch pompoenengebied. "Je ziet hier vooral koeien. In die zin ben ik een aparte vogel", lacht Chris, die zo'n twintig jaar terug besloot om zich volledig op de pompoenenteelt te richten. De afzet verzorgt de teler volledig in eigen beheer, zowel richting supermarkten, groothandels, exporteurs, snijderijen als in de eigen pompoenwinkel.

Ook levert hij de nodige pompoenen aan Duitse klanten over de nabijgelegen grens. "Qua verpakkingen ging de trend de laatste jaren steeds meer naar karton, maar als gevolg van de gestegen kartonprijzen, gaan de pompoenen steeds vaker in groene of zwarte klapkratten weg."

Voor het tweede jaar heeft Groentenhof Poelen dit jaar een deel van het areaal ingeruimd voor de biologische teelt. "Van oorsprong is de pompoen in Nederland geïntroduceerd als biologische teelt. We hebben de ambitie om de komende jaren ons bio-areaal uit te breiden. Tegelijkertijd is dat nog wel een uitdaging. Er zit nog altijd een prijsverschil tussen de bio en conventionele pompoenen en mensen kiezen dan toch snel de goedkoopste. Bovendien is de biologische grond niet altijd voorhanden."

Het pompoenenareaal is volgens de teler redelijk stabiel. "Er zijn jaarlijks wel een paar afvallers en nieuwkomers. Maar in de pompoenenhandel zijn de kaarten inmiddels wel geschud. Iedereen bedient zijn vaste kanalen", zegt Chris.

"Wij zitten met ons huidige areaal qua mechanisatie wel aan de taks. Wij zijn zo'n zes weken aan het oogsten. De grootste uitdaging is toch wel om alles op tijd binnen te krijgen. Daarom investeren we volop in de mechanisatie van oogst en onkruidbestrijding. Zo hebben we dit jaar geïnvesteerd in een nieuwe oogstwagen."

Voor meer informatie:
Chris Poelen
Groentenhof Poelen
Derdebaan 12
6561 KH Groesbeek
+31 (0)6 273 37 133
[email protected]
www.groentenhofpoelen.n