Steunpakket goedgekeurd: 60 miljoen euro voor Franse bio-landbouwers

De Europese Commissie heeft onlangs een steunpakket van 60 miljoen euro voor de Franse biologische landbouw goedgekeurd. Boeren die aanzienlijke economische verliezen hebben geleden, hebben tussen 16 augustus en 20 september de tijd om hun steunaanvragen in te dienen.

Op 17 mei kondigde Marc Fesneau, de Franse minister van Landbouw en Voedselsoevereiniteit, aan dat het steunplan voor de biologische landbouw zou worden versterkt, met een extra 60 miljoen euro die beschikbaar wordt gesteld bovenop het noodfonds van 10 miljoen euro. Het doel is om biologische landbouwbedrijven te steunen die getroffen zijn door de huidige crisis in de consumptie van biologische producten en die aanzienlijke economische verliezen hebben geleden.

Deze steunregeling werd op 3 augustus door de Europese Commissie gevalideerd en heeft dus betrekking op landbouwbedrijven waarvan de productie en het areaal als biologisch gecertificeerd of in omschakeling zijn. Een landbouwbedrijf komt in aanmerking indien het in 2022/2023 (laatste boekjaar afgesloten tussen juni 2022 en mei 2023) een verlies aan bruto exploitatieoverschot heeft geleden van 20% of meer ten opzichte van het gemiddelde van de boekjaren 2018 en 2019, en indien het in 2022/2023 een verslechtering van de kasstroom heeft gezien van 20% of meer ten opzichte van het gemiddelde van de boekjaren 2018 en 2019. De steunregeling moet tot 50% van het verlies aan bruto-exploitatieoverschot vergoeden, met een minimum van 1000 euro.

Landbouwers kunnen hun aanvragen vanaf woensdag 16 augustus tot woensdag 20 september 14.00 uur indienen op het speciale platform van FranceAgriMer.

Klik hier voor meer informatie.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven