Uitspraak Wiersma over verminderen inspanningen voor Friese bio-landbouw doet stof opwaaien

Als het aan gedeputeerde Femke Wiersma van Friesland ligt, gaat de provincie zich minder inspannen voor de biologische landbouw. Ze wil de Friese landbouwagenda, waarin voor natuurinclusieve landbouw een belangrijke rol is toegedicht, openbreken en is van mening dat de markt niet moet worden overspoeld met producten waar geen vraag naar is. Daarbij verwijst ze naar de tegenvallende groei van de biologische sector in ons land. Dit meldt het Dagblad van het Noorden, die er zelfs de 'Stelling van de dag' aan wijdde.

Omroep Friesland meldt dat de Statenfracties van PvdA, GroenLinks, SP, Partij voor de Dieren en D66 duidelijkheid willen over de uitspraak. Volgens de oppositiepartijen staat in de Friese Landbouwagenda dat de keuze altijd bij de boer zelf ligt en dat de provincie niets kan opleggen. De provincie kan alleen maar helpen bij de keuze over de bedrijfsvoering. Daarom vinden ze vinden dat de uitspraken van de gedeputeerde buiten de realiteit staan.

Adviseur Bertus Buizer gaat in een LinkedIn-post ook in op dit besluit, waarbij hij ook aandacht schenkt voor het feit dat hierdoor ook de bijna jaarlijks terugkerende discussie over biologische landbouw en de schimmelziekte phytophthora oplaaide. Bertus: "Geen toeval, want het is dit jaar met de afgelopen natte maand juli bijna weer een 'Phytophthora-jaar' zoals dat heet. Mensen gaan dan acuut weer denken aan de Ierse hongersnood (1845-1850). Deze keer dook de discussie op in verband met het besluit van de nieuwe landbouwgedeputeerde Femke Marije Wiersma van de BBB BoerBurgerBeweging in de Provincie Fryslân om in de Friese Landbouwagenda de biologische landbouw minder te gaan promoten. Want biologische producten zijn te duur en de markt moet zijn werk doen. Zij kreeg bijval van biologische boeren in de Feriening Biologyske Boeren Fryslân (FBBF). Maar die pleitten daarbij wel voor een lagere BTW op biologische producten en voor #truepricing. Dat wil zeggen dat de maatschappelijke kosten van gangbaar ook in de consumentenprijs verwerkt worden. Maar gaan de gedeputeerde en #BBB die wensen van de biologische boeren dan steunen?"

"In de discussie ging iemand vol op het orgel over Phytophthora in biologische aardappelen: 'Zwarte aardappelvelden ieder jaar en gangbare telers die zich hierdoor het schompes spuiten.' Maar die discussie is toch al lang verleden tijd dankzij de vele robuuste aardappelrassen die tegenwoordig op de markt zijn? Ik haalde er daarom een overzicht op Organicseeds.nl bij en vertelde dat 'zwarte velden' geen gevolg zijn van biologisch landbouw maar van verkeerde rassenkeuze. Zowel gangbare als biologische boeren kunnen kiezen voor smaakvolle robuuste resistente rassen. Een kwestie van goed en tijdig overleg met het handelshuis."

Ook op twitter werden de nodige reacties op de uitspraak geplaatst:

Foto: Dreamstime


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven