Vanaf volgende week beschikbaar bij Fruithandel Wouters

"Eerste jaar dat we serieuze volumes biologische Qtee-peren kunnen aanbieden"

Tholen - Afgelopen maandag is de pluk van de nieuwe Belgische QTee® perenoogst begonnen. "Normaal gesproken zijn we daar begin volgende week mee klaar, waarna we zullen beginnen met de sortering en vanaf midden volgende week de eerste Belgische QTee's in de schappen liggen. Het ziet ernaar uit dat we de grootste oogst tot nu toe kunnen aanbieden", vertelt Kris Wouters van Fruithandel Wouters.

Er lagen al een aantal weken QTee® peren in de Belgische schappen, maar deze kwamen uit Spanje. "We hebben nu een drietal weken Spaanse QTee's verkocht en dat is eigenlijk heel goed gegaan", legt Kris uit. "Het feit dat de perenmarkt zo leeg was, op wat Zuid-Afrikaanse en Chileense peren na, heeft de prijzen en verkoop goed gedaan. We hebben mooie volumes kunnen verkopen."

Grootste oogst
Maar nu het Belgische aanbod voor de deur staat, schakelt het bedrijf dus volledig over op de nieuwe oogst. "Er zijn jaren dat er maar 2 weken verschil zit tussen het Spaanse en Belgische aanbod, maar Spanje was wat eerder dit jaar en in België zijn we een tiental dagen later gestart. Dan is het interessant om ook de Spaanse QTee's te verkopen. Bovendien hadden ze ook een zeer goede oogst dit jaar. Een deel van onze klanten waren er daarom al mee gestart, maar nu de Belgische er zijn zal iedereen overstappen. Het wordt het eerste jaar dat de Belgische QTee peren in alle supermarkten in België zullen liggen."

De verwachtingen voor het nieuwe seizoen zijn, zo stelt de ervaren handelaar, uitermate positief. "We verwachten qua volumes het hoogste aantal dat we ooit hebben gehad. Doordat er in België op sommige percelen niet altijd water beschikbaar is, hebben we vorig jaar op die percelen tegenvallende maten gehad. Met de overvloedige regenval van dit jaar hebben die percelen echter ook een volle oogst. Het is altijd nog even afwachten, maar waar we in de vorige jaren rond de 4000 ton konden oogsten, zullen we nu richting de 4500 ton gaan. Het blijft echter nog wat vroeg om daar definitieve uitspraken over te doen. Tijdens de pluk worden de verwachtingen van voor de pluk altijd aangepast", lacht Kris.

Serieuze volumes biologisch
Inmiddels zijn er een 25-tal telers die de QTee hebben geplant, waarbij ook het biologische aandeel steeds groter wordt. "Dit jaar is er 1 grote teler volledig overgeschakeld op biologisch, waardoor dit het eerste jaar wordt waarin we ook serieuze volumes aan bio zullen hebben. We moeten echter ook oppassen dat we niet meer biologisch aanbieden dan de markt aan kan. Het is een prachtig biologisch product, maar als het niet verkocht wordt, heb je er niets aan. Zo proberen we daar altijd in te spelen op de situatie in de markt."

Ook kwalitatief heeft Kris niet veel te klagen, zo stelt hij. "Eigenlijk hebben we elk jaar wel percelen, waar door de vorstschade een stuk mindere kwaliteit vandaan kwam. Het voordeel is dan dat je deze peren nog relatief goed kan verkopen als stoofperen. Dit jaar zien we echter dat er vrijwel geen schade is opgetreden in de percelen. We hebben wel lichte vorst gehad, maar voor zo ver ik het heb kunnen zien in de aanplanten, was alles gewoon heel goed. In vergelijking met andere jaren hebben we dus veel minder klasse II peren. De smaak is in orde, de kleur is top. Ik verwacht dat we aanzienlijk meer klasse I aan kunnen bieden."

Ideaal voor warmere klimaten
Naast de interesse voor de QTee in Noord-Europa ziet Kris dat er ook steeds meer interesse vanuit Zuid-Europa komt voor de variëteit. "QTee gedijt heel goed in warmere klimaten. We hebben dit jaar dus al veel gewerkt met Spaanse telers en ik moet zeggen dat die echt een prachtige oogst hebben afgeleverd. Nu zien we ook dat er in Italië steeds meer aangeplant gaat worden. Het is natuurlijk duidelijk dat ze in Italië enorme problemen hebben met de perenteelt, en dan met name zwartvruchtrot. Deze lijken ze niet de baas te kunnen worden, maar de QTee is hier resistent tegen. Het is dus een zeer aantrekkelijke variëteit voor de Italianen om mee aan de slag te gaan."

Al met al kijkt de handelaar met een zeer positieve blik naar het nieuwe seizoen. "Dat is echter altijd onder voorbehoud", aldus een stellige Kris. "De toekomst is spijtig genoeg niet te voorspellen. Wie had voorspeld dat we jarenlang in lockdown moesten, er een oorlog op Europese grond zou ontstaan of we nu met deze extreme weerscondities moeten omgaan. Voor België ziet het er heel goed uit, maar het blijft een veranderlijke wereld, dus blijven we altijd alert."

Voor meer informatie:
Kris Wouters
Fruithandel Wouters
Kasteellaan 21
3454 Rummen
+32 11 58 61 95
silke@woutersfruit.be
kris@woutersfruit.be
www.woutersfruit.be

Voor biologische peren:
Filiep Callewaert
filiep@freshfruitservice.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven