"De biologische vakhandel heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het feit dat biologische producten nu midden in de samenleving staan. De biologische beweging is er namelijk in geslaagd om duurzaamheid en ecologische verantwoordelijkheid in de samenleving te verankeren. Door hun consistente inzet om biologisch geproduceerd voedsel van hoge kwaliteit aan te bieden, hebben ecologisch gemotiveerde boeren, retailers en groothandelaren de basis gelegd voor het succes van biologische producten. Biologisch is niet langer een nichemarkt, maar een vooraanstaande economische sector die een belangrijke bijdrage levert aan duurzame ontwikkeling. Ondertussen heeft ook de conventionele handel biologisch ontdekt als een lucratief bedrijfssegment", schrijft Volkmar Spielberger, bestuurslid van BNN e.V., in een gastcommentaar voor Lebensmittel Zeitung.
"De biologische handel staat voor consequent ecologisch en duurzaam beheer, voor regionaliteit en diversiteit. Dit is precies waar kleine en middelgrote (MKB) structuren geschikt voor zijn, om de levering van regionaal biologisch voedsel mogelijk te maken en de tuinbouw- en voedselsector te transformeren in de richting van duurzaamheid. Biologische bedrijven hebben laten zien dat verantwoorde en milieuvriendelijke tuinbouw en voedselbeheer mogelijk is. Hun focus ligt op korte toeleveringsketens en op langdurige en op vertrouwen gebaseerde partnerschappen. Bovendien maken ze geen gebruik van milieubelastende maatregelen zoals synthetische gewasbeschermingsmiddelen of gentechnologie. Deze partnerschappen en duurzame structuren zijn een belangrijke reden waarom de prijzen van biologisch voedsel de afgelopen twee jaar grotendeels stabiel zijn gebleven."
"We hebben niet alleen biodiversiteit nodig om onze bestaansmiddelen te behouden, maar ook handelsdiversiteit. Diversiteit en regionale handelsstructuren dragen namelijk bij aan de stabiliteit van de economie en bevorderen innovatie. Marktconcentraties veroorzaken het verlies van diversiteit en veerkracht. Met name de biologische gespecialiseerde handel is een drijvende kracht achter innovatie door de ontwikkeling van diverse biologische producten. Het brede assortiment biologische producten in de supermarktschappen is het resultaat van het vermogen van de gespecialiseerde handel om te innoveren en te ontwikkelen. En dit ondanks het feit dat duurzaamheid nog steeds een nadeel is in de foodsector."
"De huidige omstandigheden zijn terug te voeren op het bestaande systeem. Er worden bedrijven gesubsidieerd die opereren ten koste van milieu en klimaat. Hierdoor kunnen ze goedkopere prijzen bieden omdat ze milieuschade doorberekenen aan het grote publiek. Biologische bedrijven daarentegen financieren de hogere kosten van duurzame en milieuvriendelijke productie uit eigen zak. Het huidige voorbeeld van Penny laat zien dat de werkelijke prijzen van voedsel precies deze hogere kosten omvatten."
"Wat we nu nodig hebben, zijn positieve prikkels om de kosten eerlijker te verdelen. Om marktverstoring tegen te gaan en consumenten financieel te ontlasten, zou het zinvol zijn om de btw op biologische producten te verlagen tot nul procent. Verdere stappen, zoals het verhogen van het biologische aandeel in overheidskantines en het invoeren van een gewasbeschermingsmiddelenheffing die al lang had moeten plaatsvinden, zouden moeten volgen. Het is dringend tijd dat duurzame en milieuvriendelijke voedselproductie meer aandacht en erkenning krijgt in de economische promotie van de politiek."
"Om het doel van 30 procent biologisch te bereiken, moeten alle betrokken partijen - politiek, handel, telers en consumenten - samenwerken. De biologische vakhandel is hierin een belangrijke speler. We moeten niet uitsluitend vertrouwen op puur economische schaalvoordelen. In plaats daarvan moeten we ons richten op de innovatieve aanpak van de biologische gespecialiseerde handel. Op deze manier kunnen we een duurzame en toekomstbestendige landbouw- en voedingssector bevorderen."
Voor meer informatie: www.n-bnn.de