Oogstfeest tussen de historische appelrassen

Tholen - Op zaterdag 19 augustus is het feest in de appelboomgaard van Hoeve de Heivelden in Boekel. Toen Jet Theunis een locatie zocht om het 10-jarig jubileum van haar duurzame kledingmerk Jetpaq te vieren, kwam voor appelteler Marc Schouten een langgekoesterde wens uit om een oogstfeest te organiseren. "We hebben een verbinding met de gemeenschap en betrekken lokale consumenten graag bij de productie van hun voedsel. Daar is zo'n feest heel geschikt voor", legt Marc uit.

Marc en Jacoba runnen een biologisch bedrijf in Boekel.

Historische rassen
Wie de biologische boomgaard in Boekel bezoekt, waant zich een beetje in vervlogen tijden. Hoewel er ook moderne rassen zoals Collina worden geteeld, staan er op de 3 hectare vooral historische rassen. Zo'n 25 soorten, zoals de Gravensteiner en de Lutherse Pippeling. "Die laatste ziet er vrij onaantrekkelijk uit met een ruwe schil, maar het is de lekkerste appel die ik ooit heb geproefd", zegt Marc.

De rassen zijn niet voor niets historisch, geeft hij aan. "Ze zijn te groot of te klein, zijn niet rood of ze zijn kwetsbaar. Dat betekent dat we sommigen met fluwelen handschoentjes moeten plukken en voor anderen moeten we ons best doen om ze op tijd kwijt te raken omdat ze niet goed te bewaren zijn. Maar de smaak, dat is bij onze appels het belangrijkst. We hebben een grote verscheidenheid in smaak en aroma."

Het oogstseizoen begint met het plukken van de Yellow Transparant, beter bekend als de Oogstappel. "Vroeger, toen de appel nog echt een seizoensproduct was, was dat de eerste appel die geplukt werd en dat was altijd weer een feestje. We hebben deze appel vooral voor het verhaal, want het is niet de lekkerste appel en je kunt hem niet goed bewaren. Zoals twee oude mannen tegen me zeiden: 'Je moet hem niet plukken, maar van de boom afeten'."

Veel van de appels worden in de eigen winkel verkocht. Daarnaast zijn er nog verschillende afnemers, van een marktkoopman tot een bso en ook bij Boerderij Veld en Beek liggen de appels bijvoorbeeld in de winkel.

Appelbloesemkever
Hoewel de oogst per ras zal verschillen, was het over het algemeen een moeilijk appeljaar, geeft de teler aan. "Dat heeft met meerdere factoren te maken. We hadden een koud voorjaar met weinig bestuivers. Daarnaast hadden we vorig jaar heel veel appels en dan zie je dat we nu een beurtjaar hebben, waardoor er sowieso al minder appels aan de bomen zitten."

Verder had de teler net als veel andere telers dit jaar veel last van de appelbloesemkever. "Ik heb allemaal vrienden en vrijwilligers opgetrommeld om de bloesemknopjes waar de larven inzitten, weg te halen. Heel arbeidsintensief. Wat het resultaat ervan is moeten we afwachten. Elke larve die we gemist hebben, groeit uit tot een kever. We zijn afhankelijk van hoe het seizoen verloopt, maar ik verwacht dat de schade volgend jaar weer aanzienlijk zal zijn."

Dit jaar mocht het middel Raptol voor het eerst niet ingezet worden om de kever te bestrijden. Precies nu de omstandigheden voor de kever heel goed waren. "Persoonlijk vind ik het goed dat er kritisch gekeken wordt naar de middelen die er gebruikt mogen worden. Ik juich het principe toe dat de toelating dan soms wat wordt aangescherpt. Maar het verdwijnen van Raptol heeft wel een zeer ernstig negatief effect op de teelt."

Programma
Dit alles neemt niet weg dat er op zaterdag 19 augustus feest wordt gevierd. Marc geeft rondleidingen door de boomgaard en vertelt over zijn biologische en natuurinclusieve werkwijze. Er is een markt met duurzame producten, er is muziek en theater. Dat het evenement is gericht op ouders en kinderen wordt duidelijk uit de lezingen over ouderschap en opvoeden en een poezieworkshop voor groot en klein. Kinderen kunnen zich vermaken in de voorleestent en bij de kinder-yoga. Of bij het hutten bouwen en spelen in de natuur.

Kijk voor het gehele programma op de website van JETPAQ.

Het oogstfeest OOGstAPPELS vindt op zaterdag 19 augustus van 10.00 tot 17.00 uur op onderstaande locatie.

Aanmelden kan via www.jetpaq.com/oogstappels

Voor meer informatie:
Hoeve de Heivelden
Heivelden 4
5427 PC Boekel
www.hoevedeheivelden.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven