Alle informatie over eiwithoudende gewassen gebundeld op Zwitsers kennisplatform

Peulvruchten zijn waardevolle eiwitbronnen voor mens en dier. Maar er valt nog veel te leren over de teelt en verwerking van peulvruchten. Daarom biedt de website Legume Hub SWISS - op maat gemaakt voor Zwitserland - informatie voor iedereen die met eiwithoudende gewassen werkt: Actoren uit de landbouw, industrie, handel, wetenschap en politiek. De website is gemaakt in samenwerking tussen FiBL Zwitserland, Strickhof, Getreidezüchtung Peter Kunz en Donau Soja.

Mensen en dieren hebben eiwitten nodig in hun voedsel. Ze zijn een basisbouwsteen van het leven. Peulvruchten leveren als plantaardige eiwitbron een belangrijke bijdrage aan gezonde en duurzame voeding. De kennis over teelt en verwerking moet in Zwitserland echter nog verder worden ontwikkeld. Dit is het doel van het nieuwe peulvruchtenplatform Legume Hub SWISS. Het platform is nu online beschikbaar.


Evenementen zoals velddagen, veldwandelingen, workshops en cursussen zijn te vinden op het platform van Legume Hub SWISS. (Foto: FiBL, Matthias Klaiss)

De informatie op de site is essentieel, want het is niet helemaal eenvoudig om succesvol peulvruchten te telen, te verwerken en op de markt te brengen. Er zijn ziekteresistente variëteiten voor nodig en kennis over hoe ze geteeld moeten worden afhankelijk van de locatie; het gewas moet voldoen aan de kwaliteitseisen van de verwerking en passen bij de behoeften van de markt. Voor dit alles zijn ervaring, onderzoek en politieke maatregelen nodig, naast kennisoverdracht.

Alles over peulvruchten op de markt en in de verwerking is te vinden op de website van Legume Hub SWISS. (Foto: FiBL, Matthias Klaiss)

Het nieuwe platform biedt informatie over:

  • Teelt, variëteitselectie en veredeling van veldbonen, erwten, lupinen, luzerne en sojabonen
  • Markt, kwaliteitsborging, verwerking, inzamelpunten en molens
  • Richtlijnen, verordeningen en richtlijnen voor de teelt en verwerking van conventionele en biologische zaaddragende leguminosen
  • Komende evenementen over zaaddragende leguminosen, van zaad tot consument
  • Internationale projecten en bevindingen dankzij de integratie in het Europese platform Legume Hub

Aanleiding
De voorganger van Legume Hub SWISS was het kleinere platform LupINNO, dat zich bezighield met dezelfde onderwerpen, maar alleen met lupinen. Het werd al snel duidelijk dat er ook behoefte was aan informatie over andere peulvruchten. Legume Hub SWISS dekt de volledige behoefte aan kennis en uitwisseling rond peulvruchten.

Het project waarin het idee voor de website werd ontwikkeld, wordt gefinancierd door het Bundesamt für Landwirtschaft en heet LupINNO SUISSE. Het doel is om innovatieve, plantaardige en eiwitrijke lupineproducten uit de duurzame, regionale landbouw te helpen om in Zwitserland door te breken. Belangrijke projectonderdelen zijn het netwerken van actoren in de waardeketen en het beoordelen van het marktpotentieel. Daarnaast worden lupinerassen ontwikkeld die tolerant zijn voor de bladziekte anthracnose en tegelijkertijd weinig toxische alkaloïden produceren.

Als onderdeel van het project werd de folder "Alkaloïdenanalyse in lupinen - voorwaarden voor voedselproductie" nieuw ontwikkeld en deze is nu gratis beschikbaar op de website van Legume Hub SWISS.

Bron: FiBL


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven