Simon Plantive, SAS Racines Carrées

"Groeiende interesse in Franse herkomst en een stabiliserende biologische markt"

Hoewel eigenlijk komkommers en tomaten de paradepaardjes zijn van de Franse telersvereniging SAS Racines Carrées uit de Loire, die 16 gecertificeerde 100% biologische telers uit de regio Nantes samenbrengt, teelt en verhandelt de vereniging ook een breed aanbod aan andere producten: van courgettes, aubergines, meloenen en veldsla tot zaailingen, wortelen, prei en radijs. Simon Plantive, vertegenwoordiger van de telersvereniging, vertelt over de biologische markt in het algemeen en de courgettemarkt in het bijzonder.

De biologische markt moet weer in balans komen met aantrekkelijke prijzen
"Er is sprake van een groeiende interesse in de Franse herkomst," begint Simon. "Voorheen waren we meer gericht op de Spaanse herkomst, maar sommige supermarktketens vragen ons nu om ook tijdens een seizoen te reageren op producten die worden aangeboden. Op inkoopopdrachten als deze zouden we voorgaande jaren niet per se hebben gereageerd."

De Franse herkomst-trend wint aan kracht, maar is slechts een van de vele trends die er gaande zijn. In tegenstelling tot de afgelopen twee jaar lijkt het aantal biologische producten zich dit jaar te stabiliseren. Deze trend wordt al enige tijd door verschillende marktdeelnemers binnen de sector bevestigd. "Vorig jaar was een zeer gecompliceerd jaar, maar dit jaar is – ondanks een zeer gecompliceerde context – sprake van een zekere mate van stabiliteit. Omdat er minder spelers op de markt aanwezig zijn, is de situatie op de markt over het geheel genomen beter. Sommige spelers zijn gestopt en anderen komen met minder producten op de markt, een aantal dat meer in overeenstemming is met de vraag. Al moet al moet de biologische markt weer in balans komen met aantrekkelijke prijzen die niet hetzelfde zijn als die van conventionele producten."


Met een omzet van € 30 mln heeft SAS Racines Carrées een areaal van in totaal meer dan 450 hectare. De telersvereniging teelt 100% biologische groenten die op de markt worden gebracht onder de merknamen 'French&Bio' en 'Bio²'.

Courgettes: concurrentie van particulieren en lokale producten
Simon heeft enerzijds geconstateerd dat er voor courgettes, de vlaggenschipproducten van deze zomer, minder concurrentie is van Spaanse telers en anderzijds dat er concurrentie is van Franse particuliere telers.

"Omdat de Spaanse telers zich de afgelopen 2 of 3 jaar meer hebben gericht op de verschillende seizoenen, heeft SAS Racines Carrées hiervan kunnen profiteren en het areaal kunnen vergroten. "De markt is redelijk stabiel, ook al is er, zoals elk jaar rond deze tijd, sprake van een teveel aan producten en een daling van de verkoopaantallen vanwege de vakantie en de concurrentie van particulieren. Tegelijkertijd zijn courgettes voor elke amateurteler een gemakkelijk te kweken groente."

"Bij SAS Racines Carrées worden courgettes door 5 professionele telers geteeld op open velden. Het courgetteseizoen begint half mei en eindigt half oktober. Op het moment dat de teeltpiek is bereikt, wordt een deel van de opbrengst naar de verwerkende industrie gestuurd. Dit wordt met name gedaan om te voorkomen dat de markt overbelast raakt en de prijzen te laag worden, iets dat voor iedereen nadelig zou zijn."

Voor meer informatie:
Simon Plantive
SAS Racines Carrées
2 La Brosse Tenaud
44310 Saint-Philbert-de-Grand-Lieu, Frankrijk
Tel.: +33 (0)2 40 78 40 13
racinescarrees.fr


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven