Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Dit jaar gaan we onze eerste audit doen om te kunnen overschakelen op Demeter"

Het nectarineseizoen in de Noord-Spaanse provincie Lleida is half juni van start gegaan, iets vroeger dan gebruikelijk. De regio zal dit seizoen normaal gezien opnieuw in staat zijn het productiepotentieel waar te maken.

"Het gaat heel vlug dit seizoen. De oogst is een tweetal weken eerder begonnen dan vorig jaar, toen we ook al een week voor lagen op schema in vergelijking met andere jaren", zegt Rodrigo Masip van Conjuntfruit.

"De kwaliteit van het fruit zal goed zijn, want tot nu toe waren de temperaturen daarvoor ideaal. De maten zullen daarentegen, mede door de weersomstandigheden, wat kleiner uitvallen dan normaal, al hangt het wel wat af van het ras", voegt hij eraan toe.

"Murcia heeft nogal wat problemen gehad door de regen en probeert al het steenfruit dat het heeft zo gauw mogelijk op de markt te brengen. Ook Extremadura zal tussen de 20 en 30% minder productie hebben. In Italië heeft de steenfruitsector dan weer verliezen geleden door de overstromingen en ook Frankrijk heeft niet de beste oogst door ongunstige weersomstandigheden. Daarom kijkt de markt vol verwachting naar Lleida, want met het zomerse weer in Europa is de consumptie groot", zegt Rodrigo Masip.

Conjuntfruit is gespecialiseerd in de teelt van biologisch fruit. "We zijn de enige coöperatie in Lleida die uitsluitend met biologisch steenfruit werkt. We exporteren veel naar Duitsland en dit jaar zijn we dankzij de uitbreiding van onze productiecapaciteit een samenwerking met Lidl en Edeka kunnen aangaan."

Lleida heeft dit jaar geen vorstproblemen gehad. De coöperatie zal dit jaar van een half miljoen kilo steenfruit naar bijna 2 miljoen kilo evolueren. Conjuntfruit telt vijf bio-telers, één uit Monzón, twee uit Tarragona en nog eens twee uit Segriá. "Dankzij de geografische spreiding zijn we beter bestand tegen eventuele ongunstige weersomstandigheden zoals hagel of droogte", zegt Rodrigo. "Bovendien is de toename van de opbrengst van cruciaal belang geweest om dit jaar de sprong te kunnen maken naar de retail."

"We zullen ongeveer 1 miljoen kilo nectarines ter beschikking hebben, een half miljoen kilo perziken, 200 ton paraguayo's en 100 ton abrikozen. Allemaal bio", voegt hij eraan toe.

Demeter
Conjuntfruit heeft al certificaten van Naturland en Bio Suisse en heeft nu de stap naar de biodynamische teelt gezet. "Dit jaar gaan we onze eerste audit doen om te kunnen overschakelen op Demeter. En dat is toch wat paradoxaal, want terwijl Spanje de tweede of derde grootste producent van biologisch voedsel ter wereld en de grootste in Europa is, staan we qua consumptie van bio en Demeter helemaal achteraan in de rij in Europa", legt Rodrigo uit.

"Toch blijven we ons best doen om op de lokale markt ons product te verkopen. Dat doen we door samen te werken met kleinschalige handelaren en lokale supermarkten hier in Lleida die ook biologische producten verkopen, maar uiteindelijk gaat 95% van ons fruit naar de andere Europese landen."

Ondertussen streeft de EU ernaar dat 25% van de landbouwgrond biologisch wordt tegen 2030, terwijl de consumptie niet aan hetzelfde tempo toeneemt als het areaal, althans in Spanje. "Als slechts 5% van ons fruit hier op de Spaanse markt blijft, waar de CO2-voetafdruk miniem is door de korte transportafstanden, en 95% naar het buitenland gaat, omdat het daar meer gewaardeerd wordt terwijl de vrachtwagens wel meer kilometers moeten doen, is het niet moeilijk te begrijpen dat er iets fout gaat in Spanje."

"Het is echter een complexe kwestie. We kunnen de beperkte interesse niet volledig toeschrijven aan de hogere prijzen of het kannibalisme door de supermarkten. Het heeft ook te maken met kennis en bewustmaking. Daaraan moet mijns inziens harder aan worden gewerkt. De consument moet centraal staan", besluit Rodrigo Masip.

Voor meer informatie:
Conjuntfruit
Ctra. Vall d´Aran, Km. 6
25123 Torrefarrera (Lleida) - Spanje
Tel: +34 973 590 180
[email protected]
conjuntfruit.es

Publicatiedatum: