Italiaanse Raffadali pistache nu ook biologisch verkrijgbaar

Een nieuw product doet zijn intrede in de Siciliaanse pistachesector: de biologische Raffadali-pistache met beschermde oorsprongsbenaming. Dit is te danken aan Luigi Brucculeri, een pistacheteler in Castrofilippo, in de provincie Agrigento, wiens bedrijf een historisch opmerkelijke pistacheboomgaard herbergt, want het was een van de eerste met een geordend aanplantschema. Het bedrijf, dat binnen het teeltgebied van de BOB Pistachio di Raffadali valt, was ook een van de eerste die zich hield aan de teeltvoorschriften van de BOB en dit jaar heeft het bedrijf het proces van omschakeling op biologisch voltooid.

Luigi Brucculeri

Vandaag is Brucculeri dus een van de eerste teeltbedrijven die de biologische Raffadali-pistache met beschermde oorsprongsbenaming met CSQA-certificering op de markt kan brengen.

Op de percelen van het bedrijf staan eeuwenoude bomen met een onregelmatige indeling, maar de meeste zijn rond de 30 jaar oud en geordend aangeplant, zodat ook mechanisch oogsten mogelijk is.

"Zoals de teeltvoorschriften vereisen, is de onderstam de terpentijnboom, waarop het Napolitaanse ras, ook bekend als het witte of lokale ras, geënt is", zegt Brucculeri. "De smaragdgroene kleur van deze pistache, zijn langwerpige vorm en de zoete en aromatische smaak maken hem onmiskenbaar. Daardoor is de Raffadali-pistache een van de belangrijkste producten in de wereldwijde pistacheteelt."

De teler had dit jaar met verschillende moeilijkheden te maken, omdat er tijdens de bloei, vruchtzetting en groei van nieuwe vruchten veel en harde regen is gevallen. "Dit resulteerde in een hoog percentage relatieve vochtigheid gedurende de hele groeiperiode, wat de ontwikkeling van talrijke ziekteverwekkers vergemakkelijkte, die zowel de bladeren als de jonge noten aantasten, met als gevolg dat een deel van de oogst verloren is gegaan."

"Zelfs als we dit jaar verliezen hebben geleden, verliezen we absoluut niet de moed. Met verschillende teeltprotocollen hopen we de schade in de komende jaren te beperken. Op onze percelen wordt in ieder geval elk jaar pistache geteeld, in tegenstelling tot in andere teeltgebieden. Dat kan omdat we in de winter snoeien en dat doen we elk jaar om de beurtjaargevoeligheid van de bomen, typisch voor dit gewas, te verminderen. De overblijfselen van het snoeiwerk worden verbrand om de belasting van schadelijke insecten te verminderen, want die zouden voor een uitbraak van een plaag kunnen zorgen in het volgende teeltjaar. Om deze insecten te bestrijden met milieuvriendelijke methoden die in overeenstemming zijn met de biologische voorschriften wordt de ontwikkeling van de larven gevolgd. Zo kunnen we interventies uitvoeren die gericht zijn op het verminderen van de gewasbehandelingen."

Dit jaar zal de oogst vermoedelijk eind augustus beginnen. Er wordt een opbrengst van ongeveer 15 ton pistachenoten geraamd, die in de dop op de markt zullen worden gebracht, maar ook gedopt in verpakkingen die zijn goedgekeurd door de toezichtsraad van de BOB en met het dubbele bio en BOB-label. De eerste verpakkingen met het dubbele label zullen worden gepresenteerd op het volgende Fastuca Fest, dat zoals gebruikelijk in de maand september wordt gehouden.

Voor meer informatie:
Azienda Agricola Brucculeri Luigi
Via Michelangelo n 8
92020 Castrofilippo (AG) - Italië
Tel: +39 3482268105
luigibrucculeri41@gmail.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven