"Biologische paddenstoelen uit Duitse teelt worden steeds populairder"

De aanhoudende hitte in Zuid-Duitsland heeft ook invloed gehad op het aanbod van geteelde paddenstoelen. "Er is in sommige gevallen een tekort aan champignons, maar er is altijd vraag. In de vakantietijd, die hier binnenkort begint, is de vraag traditioneel wat terughoudender. In de weken ervoor vinden er in veel dorpen op het platteland straatfeesten plaats, waar de paddenstoelgerechten meestal goed ontvangen worden. Dit is zeker te merken in het verkochte volume", zegt Ralf Müller, groothandelaar in paddenstoelen op de groothandelsmarkt in Stuttgart.

Het familiebedrijf, dat in 1962 werd opgericht, is een belangrijke schakel op het gebied van geteelde en wilde paddenstoelen voor restauranthouders en handelaren op de plaatselijke groothandelsmarkt. De familie runt ook een bezorgservice voor catering en twee wekelijkse marktkramen in Pforzheim en Leonberg. Müller: "We betrekken onze champignons uit Duitsland, Polen en Nederland. Er zijn nog steeds bepaalde cateringklanten die specifiek naar Duitse producten vragen. Maar we krijgen ook zeer goede champignons uit Polen van een betrouwbare partner met wie we al jaren samenwerken."


Ralf Müller bij de stand van de groothandel in de telershal van Stuttgart.

Duitse edel- en bospaddenstoelen
Verder werkt Müller ook samen met het regionale teeltbedrijf TomDam Pilze GbR uit Esslingen, dat zich volledig toelegt op de teelt van biologische fijne paddenstoelen. "Wij brengen voornamelijk hun koningsoesterzwammen en shiitake op de markt. Over het algemeen merken we dat de populariteit van regionale biologische paddenstoelen toeneemt. Dit heeft ook te maken met het feit dat de eetgewoonten de laatste jaren enorm zijn veranderd," merkt de paddenstoelenhandelaar op.

Wilde paddenstoelen, vooral cantharellen, zijn momenteel ook bijzonder populair. "Na het einde van het aspergeseizoen zijn we naadloos doorgegaan met de eerste Servische cantharellen, gevolgd door de eerste aanvoer uit Litouwen. In week 28 ontvingen we ook de eerste partijen uit de Duitse wilde pluk. Het bijzondere aan deze cantharellen is dat ze beschermd zijn, daarom mag niet iedereen ze aanbieden," wijst Müller op het unique selling point van Duitse wilde paddenstoelen.

"Qua hoeveelheid zijn Duitse cantharellen echter meestal een kleiner artikel en door de hitte zal er dit jaar waarschijnlijk minder volume zijn. Maar als het weer in september een beetje meespeelt, kunnen we ze misschien tot oktober aanbieden," besluit hij.

Voor meer informatie:
Ralf Müller
Müller Champignons GmbH
Großmarkt Stuttgart
Tel: +49 (0)7044 94 07 75
info@muellerchampignons.de
www.muellerchampignons.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven