"Steeds meer groenten en fruit zullen in papier verpakt worden"

Papieren verpakkingen voor groenten en fruit verrassen de Europese consument niet langer. Aardappelen in papierverpakking zijn al bijna een jaar heel gewoon in de Franse winkels. Dit zal ook steeds meer het geval zijn in andere landen, hoewel ze nog niet wettelijk verplicht zijn tot dergelijke veranderingen. "Toch introduceren ze langzaamaan papieren verpakkingen als een ecologisch alternatief voor de alomtegenwoordige kunststoffen varianten", zegt Marta Paprocka, marketingmanager van de Poolse verpakkingsfabrikant Silbo.

"Worteltelers beginnen ook al papieren verpakkingen te gebruiken. Deze groente stelt wat meer eisen qua verpakking, aangezien wortelen gevoelig zijn voor vochtverlies, wat een goede barrière vereist. Bovendien worden wortelen bijna altijd gewassen voordat ze verpakt worden en daarom is de waterdichtheid van de verpakking zo belangrijk", legt Paprocka uit. "Ook de vorm van de groente zelf kan een probleem zijn, want langwerpige wortelen kunnen tijdens het verpakkingsproces op verticale machines het verpakkingsmateriaal beschadigen. En daarnaast is er nog het marketingaspect. De verkoop van een product is deels afhankelijk van hoe het gepresenteerd wordt, dus daarom moet ook de nodige aandacht aan worden besteed. Je moet de wortelen kunnen zien, vandaar de noodzaak om de groenten te verpakken in doorzichtig materiaal of in verpakkingen met een venster."

"Bij het ontwerpen van onze verpakking voor wortelen hebben we rekening gehouden met alle aspecten, van de veiligheid van de verpakking en opslag tot de marketingrichtlijnen en de ecologische waarde van het verpakkingsmateriaal. De bij Silbo ontwikkelde papieren verpakkingen hebben een verhoogde vochtbarrière, waardoor de verpakking voldoende beschermd is tegen waterverlies en dus duurzaam is. Door de perforatie in de verpakking worden de groenten goed geventileerd. We kunnen kleine of grotere gaten in de verpakking snijden in vrijwel elke vorm, geheel naar wens van de klant."

Dit is belangrijk omdat dankzij deze technologie wortelen in het schap worden bewaard in overeenstemming met hun houdbaarheidsdatum, en papieren verpakkingen verkorten deze periode helemaal niet, legt Paprocka uit. "Een andere nieuwigheid is het gebruik van vensters met transparante cellulosefolie, waardoor je niet alleen het product perfect kunt presenteren, maar ook het recyclingproces van het verpakkingsmateriaal niet belemmert. We zijn zeer tevreden met het geleverde werk, want het was een veeleisend proces voor het hele team, vooral op het gebied van technologie en selectie van geschikte lijmen, omdat we zoals altijd alleen werken met biologisch afbreekbare lijmen."

Een papieren verpakking voor wortelen is een noviteit. Het heeft duidelijke ecologische voordelen en kan met succes plastic verpakkingen vervangen, benadrukt Paprocka. "Het is wel een duurder alternatief, want voor een simpele plastic zak betaal je natuurlijk minder. Maar de argumenten om over te stappen van plastic naar papier worden steeds sterker."

"Allereerst zijn consumenten zich meer en meer bewust van het belang van milieubescherming, en zoals ze in enquêtes verklaren, zijn ze, als ze een alternatief hebben, bereid om planeetvriendelijke verpakkingen te kiezen. Ten tweede is het ook een kans voor fabrikanten om de concurrentie voor te blijven. We kunnen verwachten dat de Europese en nationale wetgeving steeds restrictiever zal worden en telers en distributeurs zal verplichten om plastic afval te verminderen. Wie dit vroeg genoeg doet, kan veel winnen in de competitieve en moeilijke markt van groenten en fruit. Ten derde is er een toename van de verkoop van producten verpakt in papieren materialen, wat duidelijk te zien is op de Duitse markt, waar de interesse in ecologische verpakkingen groot is."

"Ook verpakkingsfabrikanten moeten met dergelijke trends meegaan. Silbo biedt papieren verpakkingen voor wortelen in de vorm van conventionele pillow bags met venster, in de vorm van cellulose of linnen gaas, die geschikt zijn voor verticale verpakkingsmachines, maar ook in de vorm van papieren flowpacks geschikt voor horizontale verpakkingsmachines. Daarnaast hebben we papieren topseal deksels ontwikkeld voor in trays verpakte wortelen, maar ook papieren wikkels, die bijvoorbeeld al worden gebruikt voor het verpakken van asperges", besluit Paprocka.

Voor meer informatie:
Marta Paprocka
Silbo
mpaprocka@silbo.pl
www.silbo.pl
www.silbopackaging.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven