Stichting Skal moet de namen van 209 biologische bedrijven die in de periode van 1 januari 2017 tot en met 1 juli 2018 de regels hebben overtreden openbaar maken. Dat heeft de Raad van State woensdag 12 juli bepaald. Het gaat om een zaak die de redactie van RTL Nieuws had aangespannen. De redactie deed een beroep op de Wet openbare overheid. De toezichthouder heeft vervolgens de inspectierapporten - met uitzondering van de bedrijfsnamen - openbaar gemaakt. Skal weigerde de namen van de bedrijven prijs te geven uit oogpunt van privacy en omdat dit de reputatie van bedrijven onnodig zou kunnen beschadigen.
De Raad van State oordeelt dat er geen zwaarwegende redenen zijn om de bedrijfsnamen geheim te houden. Het rechtscollege volgt in de uitspraak de rechtbank Midden Nederland die tot een zelfde oordeel kwam. Dat was reden voor Skal om in beroep te gaan en ook de Raad van State om een oordeel te vragen.
De Raad van State is van mening dat omdat de ernst van de geconstateerde afwijkingen beperkt is (de bedrijven hun certificering hebben behouden, wat voor hun afnemers kenbaar is), het nadeel dat zij van openbaarmaking ondervinden niet onevenredig is. Ook kan Skal bijvoorbeeld een toelichting opnemen dat de eerder geconstateerde afwijking inmiddels door het bedrijf is hersteld.
Persbericht Skal
Skal heeft het volgende persbericht gepubliceerd n.a.v. de uitspraak:
Op 12 juli heeft de Raad van State uitspraak gedaan in de zaak over het openbaar maken van bedrijfsnamen door Skal. RTL had op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) verzocht om openbaarmaking, maar Skal weigerde dit vooralsnog op basis van privacywetgeving. De Raad van State heeft besloten dat Skal moet overgaan tot openbaarmaking.
De uitspraak van de Raad van State is duidelijk: het Wob-uitgangspunt van openbaarheid weegt zwaarder dan het belang van de betrokken bedrijven, dus Skal moet de bedrijfsnamen van 209 bedrijven openbaar maken. Van 18 bedrijven kwam later vast te staan, dat er ten onrechte afwijkingen waren vastgesteld. Bij deze 18 weegt het belang van het betrokken bedrijf volgens de rechter zwaarder dan het belang van openbaarheid. Skal hoeft de bedrijfsnamen van deze bedrijven dus niet openbaar te maken.
Achtergrond
Aanleiding voor de uitspraak was een omvangrijk Wob-verzoek (nu Woo) dat RTL in 2018 bij Skal heeft ingediend over bedrijven waar in de periode 1 januari 2017 t/m 1 juli 2018 ernstige of kritieke afwijkingen waren vastgesteld. Skal heeft in 2019 de gevraagde gegevens van 996 bedrijven aan RTL verstrekt conform de wettelijke verplichtingen. Daarbij zijn de bedrijfsnamen geanonimiseerd, omdat de bedrijfsnamen vaak familienamen bevatten. RTL wilde echter van 227 specifieke bedrijven ook de bedrijfsnamen ontvangen. Dat heeft Skal geweigerd en daar ging het hoger beroep bij de Raad van State over; heeft Skal de openbaarmaking van die bedrijfsnamen terecht geweigerd op basis van privacywetgeving, of had Skal de bedrijfsnamen openbaar moeten maken op basis van de Wob?
Naleving
Skal wil benadrukken dat de geschreven ernstige of kritieke afwijkingen in de jaren 2017 en 2018 niets zeggen over de huidige naleving van wet- en regelgeving door de betreffende ondernemers. Alle afwijkingen zijn binnen de gestelde termijn hersteld, of er is opvolging aan gegeven volgens de vastgestelde procedures.
Geen beroep
De Raad van State is de hoogste rechter in zaken over openbaarheid van gegevens. Er kan daarom geen beroep worden ingesteld tegen deze uitspraak. Skal richt zich de komende dagen op de opvolging van de uitspraak.
Klik hier om de uitspraak van de Raad van State te lezen.
Foto: Dreamstime