"De maatschappij lijkt soms niet klaar te zijn voor vooruitstrevende bedrijven als dat van ons"

Boerderij Ruimzicht winnaar Koetjes en Kalfjes Cup

Biologische boeren Gerjo en Jara uit Halle ontvingen woensdag 12 juli de Koetjes en Kalfjes Cup van Wakker Dier. Volgens meer dan 60 procent van stemmers is hun boerderij Ruimzicht de mooiste plek voor kalfjes om op te groeien. Anne Hilhorst van Wakker Dier: "Gerjo en Jara zijn echte pioniers. Zij zijn een voorbeeld voor de hele melkindustrie."

Jara en Gerjo tonen de trofee. Foto: Wakker Dier.

In de Koetjes en Kalfjesverkiezing nomineerde Wakker Dier twee biologische dynamische boeren die het kalf weken- tot maandenlang bij de moeder laten opgroeien. Dit is uitzonderlijk, 99 procent van de boeren haalt het kalf direct na de geboorte bij de moeder weg. Met de verkiezing wil Wakker Dier vooruitstrevende boeren in het zonnetje zetten.

De winnaar
Gerjo en Jara uit Halle houden al meer dan twintig jaar de kalfjes bij de koe. Op hun boerderij groeien de kalfjes niet alleen op bij hun moeder, maar ook bij hun oma, tantes, broers en zussen in een unieke familiekudde. Gerjo en Jara: "Door het winnen van de Koetjes en Kalfjes Cup voelen we ons gesteund. De maatschappij lijkt soms niet klaar te zijn voor vooruitstrevende bedrijven als dat van ons, maar samen kunnen we het systeem veranderen."

Op de tweede plaats
Op de tweede plek eindigde boer Gerlof, met zijn boerderij Naoberhoeve in Echten. Hier rennen de kalfjes samen door het enorme weiland. Ze kunnen schuilen bij hun moeder, maar het liefst ravotten ze met elkaar. Of spelen ze rondom de boomstammen die klaarliggen in de wei. Dit is hoe het altijd zou moeten zijn, aldus Gerlof.

Moederliefde
Wakker Dier vindt dat elk kalf moederliefde verdient. Het direct scheiden van kalf en koe heeft negatieve gevolgen voor de gezondheid en de sociale ontwikkeling van een kalf. Anne: "Met deze verkiezing willen we de boeren in het zonnetje zetten die laten zien dat het ook anders kan. Zij zetten het natuurlijke gedrag van de koe centraal."

Bron: Wakker Dier


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven