Natuurorganisaties roepen Tweede Kamer op klimaat-, natuur- en stikstofbeleid door te zetten

De Natuur- en Milieufederaties, IUCN NL, IVN, LandschappenNL, Natuurmonumenten, Natuur & Milieu, SoortenNL, Stichting De Noordzee, Waddenvereniging en Wereld Natuur Fonds hebben een oproep gedaan aan de Tweede Kamer om door te gaan met het behandelen en uitvoeren van ambitieus klimaat-, natuur- en stikstofbeleid. De organisaties wijzen er in hun brief op dat de samenleving oplossingen hard nodig heeft.


Foto: Ben den Engelsen via Unsplash

"Klimaatverandering ervaren we al aan den lijve. Nederland heeft de versnelling ingezet naar hernieuwbare energie om klimaatverandering te beperken volgens de akkoorden die mondiaal zijn gesloten. Veel mensen en bedrijven zijn hard aan de slag gegaan, en zij hebben nu grote behoefte aan consistentie, daadkracht en duidelijkheid van de overheid. Voortzetting en uitwerking van het klimaatbeleid is van groot belang om voldoende tempo te houden en klimaatdoelen te halen.

De natuur geeft ons alles wat wij mensen nodig hebben. Schoon water, een groene leefomgeving, vruchtbare grond en gezonde lucht om in te ademen. De Nederlandse overheid heeft de maatschappelijke taak om onze natuur te beschermen en duurzaam gebruik te bewaken. Dat is en blijft een keiharde noodzaak: de natuur staat er slecht voor en gaat in grote delen van het land verder achteruit. Zonder een gerichte voortvarende aanpak riskeren we onherstelbare schade. Er is nieuw beleid ontwikkeld, maar in de praktijk is de druk op de natuur nog nauwelijks verminderd. Nederland loopt daardoor hard aan tegen de grenzen van de draagkracht van onze natuur. Nu ambitieus doorpakken is cruciaal en in algemeen belang. Voor echt natuur- en systeemherstel zijn meer maatregelen nodig dan het huidige beleid. Daarvoor komen we op een later moment met concrete voorstellen. Voor de natuur, voor ons en voor onze kinderen, en ook voor de boeren, voor bedrijven en voor de toekomst van het landelijk gebied.

Met de val van het kabinet ontstaat het gevaar dat belangrijke ontwikkelingen vele maanden of zelfs een jaar stil komen te liggen door verkiezings- en formatietijd. Die verloren tijd kan de Nederlandse samenleving, economie en de natuur niet dragen. Stilstand is achteruitgang. Daarvan zijn de gevolgen te groot. Ten tijde van een demissionair kabinet vragen wij aan u, de Tweede Kamer, om leiderschap te tonen en te doen wat nodig en urgent is voor een groen, gezond en duurzaam Nederland."

Bron: LandschappenNL


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven