"De eerste aanvoer van de nieuwe oogst biologische uien in Duitsland vond plaats aan het einde van week 27. Op dit moment wordt de vraag voornamelijk gedekt door uien uit Nederland", zegt Josephine Hardt van Bio Kartoffel Erzeuger e.V. "Het zaaien liep in heel Duitsland vertraging op door de natte en koude omstandigheden. De grond was lange tijd niet begaanbaar, waardoor de gewasontwikkeling in sommige gevallen wel tien dagen vertraging opliep."
Josephine Hardt (Foto: Bio Kartoffel Erzeuger e.V.)
Gestage professionalisering van de biologische uienteelt
"De regenweken in maart en april werden in de meeste regio's gevolgd door een lange droge periode, wat problemen opleverde voor de uien. In dit geval profiteerden de bedrijven die irrigatiesystemen gebruikten echter duidelijk. Een groot gedeelte van het biologische uienareaal is hier onderdeel van. De huidige situatie is echter zeer uiteenlopend in heel Duitsland: aan de ene kant zijn er bedrijven met goede oogsten, aan de andere kant zijn er regio's die worstelen met de weersomstandigheden. Er worden dit jaar geen recordoogsten verwacht. Het oogstmoment zal ook uitgesteld worden."
De droogte leidde tot een lagere oogst van conventionele uien in 2022. "Dankzij voornamelijk geïrrigeerde percelen werden biologische uien echter minder getroffen. Bovendien zien we al jaren een uitbreiding van biologische teeltgebieden, ook vorig jaar. In het hele land gaat het om 1.560 hectare, wat overeenkomt met ongeveer tien procent van het totale bebouwde areaal voor uien." Bovendien konden veel winkelketens tot in mei Duits product van goede kwaliteit krijgen, om vervolgens over te stappen op Nederlandse uien.
Constant prijsniveau in de afgelopen jaren
De recordpieken, uitzonderlijke situaties en onrustige prijzen in de conventionele sector waren niet terug te vinden op de biologische markt. "In de afgelopen jaren vonden we een stabiel prijsniveau voor biologische uien. De extreme prijsontwikkelingen uit de conventionele sector hebben we niet gezien op de biologische markt."
Twee derde van het op de markt gebrachte volume bestaat uit gele uien, de rest zijn rode uien. Witte uien worden slechts in zeer kleine hoeveelheden afgezet. Biologische uien worden bijna uitsluitend als consumptieuien op de markt gebracht. "Sinds 2019 is er ook een uitbreiding in de teelt van rode biologische uien, omdat er toen een bepaalde interesse uit de handel kwam. Het conventionele product werd bijvoorbeeld stopgezet ten gunste van de biologische variant, wat de teelt van rode uien op dat moment heeft gestimuleerd."
Hogere afzet in de afgelopen maanden
"Het was voor iedereen duidelijk dat de recordomzet van de pandemiejaren niet zo gemakkelijk kon worden voortgezet," weet Hardt. "Toch is op de markt duidelijk te merken dat de biologische sector na de dip van de afgelopen maanden weer met positieve afzetimpulsen te maken heeft. In de afgelopen maanden was er enige stijging te zien bij de biologische uien, wat deels te wijten is aan het feit dat de prijzen op de conventionele markt zo sterk zijn gestegen en de consumentenprijzen in zowel de conventionele als de biologische sector zeer sterk naar elkaar toe zijn gegroeid."
Voor de toekomst is het daarom cruciaal om te analyseren hoe de markt zich op de lange termijn zal ontwikkelen. "Het doel voor onze telers is om teelt en afzet hand in hand te laten gaan en de structuren op basis daarvan te ontwikkelen. Biologische uien mogen alleen worden geteeld als de afzet ervan verzekerd is. We weten echter ook dat de capaciteit voor langetermijnopslag nog niet overal beschikbaar is. Er is zeker nog potentieel dat moet worden aangeboord."
Meer dan 80% in de retail
Vergeleken met sommige andere biologische producten, wordt meer dan 80% van de biologische uien verkocht in de conventionele retail, waarbij discounters het sterkste afzetkanaal zijn. "In de afgelopen maanden zijn er ook grote stijgingen in de afzet geweest," zegt Hardt. "Binnenlandse uien gingen goed weg voordat er geleidelijk werd overgeschakeld op import." Volgens Hardt was de import in 2021 goed voor 42%, met als belangrijkste landen Nederland en Egypte.
Veerkracht van biologische tuinbouw
Als we kijken naar de gevolgen van klimaatverandering, is Hardt ervan overtuigd dat biologische tuinbouw een deel van de oplossing is en tot nu toe het enige duurzame antwoord op de uitdagingen die de klimaatverandering met zich meebrengt. "Onze teelt verloopt volledig zonder chemisch-synthetische gewasbeschermingsmiddelen. Wij telen met de natuur en hebben de volledige cyclus voor ogen. En dat is ook te zien in de teelt, die in bepaalde jaren ook resistenter is, wat vooral in 2022 te merken was. Biologische telers hebben hun bedrijven de afgelopen jaren voortdurend geïnnoveerd en ontwikkeld en ervoor gezorgd dat duurzame en veerkrachtige teeltmethoden, gericht op het milieu, goede biologische producten kunnen garanderen."
Voor meer informatie:
Josephine Hardt
Bio Kartoffel Erzeuger e. V.
Schwarzer Weg 3
D-29462 Güstritz, Duitsland
Tel: +49 5843 99090 10
[email protected]
https://bke-verein.de