Pepe Montiel van Almanzora Tropical

"Biologische papaja doet het heel goed in de kassen van Almería"

Deze maand gaat het passiefruitseizoen van start in de kassen in het oosten van de Spaanse provincie Almería. Het sluit er aan op de oogst van papaja’s.

"De laatste volumes papaja’s worden deze maand geoogst. We zullen daarna nog wat kleinere hoeveelheden fruit blijven verkopen op de lokale markt en over een paar maanden beginnen we dan weer met de groene papaja van het nieuwe seizoen", zegt Pepe Montiel van Almanzora Tropical. "De groene papaja wordt gekookt en in salades gegeten. In volle oogst zenden we wekelijks partijen naar andere Europese landen, waar het populair is bij consumenten met een Zuidoost-Aziatische of Indiase achtergrond. Praktisch 85% van onze papaja’s wordt geëxporteerd."

Sinds hij met het project begon, koos Pepe voor de rassen Alicia en Sweet Sense. "Die doen het heel goed in de kassen in Almería en tot nu toe hebben we geen last van enige vorm van ziekte of plaagdruk." Dat is een niet onbelangrijk aspect in de biologische teelt, zoals die van Almanzora Tropical.

"Eergisteren zijn we begonnen met het passiefruitseizoen, dat tot eind september zal duren. Begin augustus beginnen we met de dragonfruitoogst, die tot half december zal duren."

Tegenwoordig is de hitte de grootste zorg voor de kasteelt in de provincie Almería. Het plastic beschermt de planten en maakt een jaarronde teelt mogelijk in Almería, maar in weken van hoge temperaturen kan het ook te warm worden in de kassen.

"De hitte is nu de schadelijkste factor voor het tropisch fruit. Bij papaja en dragonfruit tast het de bloei en vruchtzetting aan. Als het zo warm blijft, kan de oogst van papaja gehalveerd worden. Dragonfruit heeft al zijn eerste bloei gehad en ik schat dat we op 60-70% van het productiepotentieel zullen uitkomen, maar het succes van de komende bloei, die bij de volgende volle maan plaatsvindt, zal afhangen van hoe hoog de temperaturen nog zijn", legt Pepe uit. "Gelukkig voor het passiefruit kwam de hitte toen het fruit al wat was gegroeid. We hopen 70-80% van de maximale productie te halen."

Almanzora Tropical zet haar biologische tropische fruitoogst voornamelijk af op de Europese markt, maar werkt ook samen met Spaanse klanten en restaurants. "Je moet niet alleen alles uit de kast halen om je product te kunnen verkopen, maar ook om een bepaalde prijs te verdedigen," legt Pepe uit. "De papajateelt in Almería is immers nog steeds niet groot genoeg om op veilingen in de provincie te kunnen worden verhandeld."

"Na enkele negatieve ervaringen met coöperaties in de provincie, slaag ik er nu toch in de 100% van mijn papaja-oogst af te zetten op de Europese markt."

Voor meer informatie:
Pepe Montiel
Almanzora Tropical
Camino de Los Ángeles s/n
04617 Cuevas de Almanzora (Almería) - Spanje
Tel: +34 670 981 241
pepemontiel@montilorca.com
www.almanzoratropical.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven