Klaas Hoving, Horizon: "Onze leverancier werkt inmiddels samen met zo'n 70 lokale telers"

Turkse bio-hazelnoten vanaf nu in papieren zakken en kartons verscheept

Tholen - Koen Bouwman, directeur van Horizon Natuurvoeding, is de afgelopen week naar Turkije afgereisd om daar de leverancier en verwerker van bio-hazelnoten te bezoeken. Ook ging hij bij meerdere hazelnoottelers langs. "We gaan hiervoor jaarlijks minimaal één keer naar Turkije. Dit omdat we goed op de hoogte willen zijn van de ontwikkelingen daar en willen weten hoe de oogst ervoor staat", vertelt Klaas Hoving namens Horizon.

Klaas geeft aan dat de verwachtingen goed zijn. "De hazelnootoogst voor 2023 lijkt zelfs wat groter te worden dan vorig jaar. De prijzen zullen volgens verwachting redelijk stabiel blijven, vanwege de inflatie en de bijzonder zwakke Turkse lira, evenals de stijgende energieprijzen." Op het gebied van verpakkingen zal er het aankomende seizoen ook het nodige veranderen: "Voorheen verscheepten we de hazelnoten in zakken van polypropyleen, vanaf nu bieden wij de ruwe biologische hazelnoten in papieren zakken en de bewerkte varianten vacuüm verpakt in kartons aan. Een mooie ontwikkeling waar we bij Horizon helemaal achterstaan, als we het plasticgebruik op de een of andere manier kunnen reduceren, doen we dat graag."

Horizon werkt al sinds 1989 samen met diverse hazelnoottelers in Turkije. "In die tijd stond die teelt nog in de kinderschoenen. We zijn met 17 lokale telers en een landbouwingenieur begonnen om een aantal conventionele telers om te laten schakelen naar biologisch. We zijn inmiddels 35 jaar verder en onze leverancier en verwerker van de hazelnoten werkt nu samen met zo'n 70 lokale telers. Dit hebben wij samen kunnen bereiken door altijd vertrouwen in elkaar te houden en we zijn dan ook heel trots op deze samenwerking." De hazelnootleverancier waar Horizon mee samenwerkt is familiebedrijf Aysan, Ömer is de huidige directeur en hij is de derde generatie die aan de leiding van dit bedrijf staat.

In augustus/september zullen de eerste hazelnoten met de hand worden geplukt. Daarna worden ze een paar dagen gedroogd en wordt het bladachtige omhulsel verwijderd. Na weer een aantal dagen drogen gaan ze naar de verpakker. "Daar worden ze in de dop bewaard. Pas bij een bestelling worden de noten daadwerkelijk gekraakt, geblancheerd, geroosterd of gehakt en vervolgens verpakt. De doppen worden weer gebruikt om energie mee op te wekken."

De hazelnootteelt is heel belangrijk in Turkije, benadrukt Klaas. "Het land is zelfs de grootste leverancier van hazelnoten. Zo'n 75% van de wereldwijd geteelde hazelnoten is afkomstig uit Turkije. Het land exporteert naar 122 verschillende landen. Dit komt met name omdat het klimaat zeer geschikt is voor hazelnootteelt. Ze groeien heel veel op berghellingen. Overal waar je kijkt in de provincie Ordu, in het noorden van het land aan de Zwarte Zee, zie je wel hazelaars."

De hazelnoot is voor Horizon een belangrijk product. "Het wordt verwerkt in onze notenpasta's, zoals de gemengde notenpasta, de hazelnootpasta en de hazelnoot-rozijnpasta. En verpakt in de bulk studenten- & notenmix als in mono consumentenverpakkingen."

Voor meer informatie:
Klaas Hoving
Horizon Natuurvoeding
Lage Dijk-Noord 20A
3401 VA IJsselstein
030 6887730
06 51024160
k.hoving@horizonnatuurvoeding.nl
www.horizonnatuurvoeding.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven