Gunther De Vadder, BFV / teler Hugo Jacobs:

"Ondanks goede kwaliteit blijft de verkoop van biologische kersen nog achter"

Tholen - Het zal menigeen niet ontgaan zijn. Het kersenseizoen is losgebarsten in Nederland en België. Het weer nodigt uit tot de consumptie van dit zomerfruit bij uitstek, maar de afzet van de Belgische biologische kersen valt vooralsnog wat tegen. "Dat is zonde, want ze zijn van een prachtige kwaliteit, maar de consument lijkt nog te moeten ontdekken dat ze weer volop verkrijgbaar zijn", vertelt Gunther De Vadder van BFV.

De BFV is één van de weinige spelers in België die de biologische kersen op de markt brengt. Een teler die zijn kersen via de fruitveiling, die binnenkort zal integreren bij BelOrta, vermarkt is Hugo Jacobs uit Sint-Truiden. De teler heeft zo'n 10 jaar geleden de overstap gemaakt naar biologisch en teelt vandaag de dag appelen, peren en kersen op zo'n 4 hectare. "De kersen zien er dit jaar echt fantastisch uit. We hebben een aantal jaar na de omschakeling geworsteld om alle ziektes eruit te krijgen", legt Hugo uit. "De bomen moesten ook even wennen aan het nieuwe concept van biologisch, maar al doende leert men. Inmiddels lukt dit behoorlijk goed, waardoor we een zeer mooie oogst hebben kunnen realiseren."

Door het donkere en natte voorjaar was het voor de teler nog wel even alle zeilen bijzetten. "Door de moeilijke maanden april en mei kwamen de bijen wat moeilijker naar buiten, waardoor het voor de vroege rassen nog even wachten was voor de bloei kon beginnen. Het resultaat is dat we iets later gestart zijn en we bij bijvoorbeeld de Kordia een mindere opbrengst hebben dan andere jaren. Door het mooie weer nadien is alles echter toch weer goed bij elkaar gekomen. We kunnen daardoor zeker voor de latere rassen goede volumes plukken."

Het bedrijf teelt de rassen Korvik, Edelfinger, Karina, Regina en eindigt het seizoen met de Sweetheart. "Daarmee verwachten we tot eind juli/ begin augustus door te gaan. Uiteraard zie je dat de prijzen bij biologisch iets hoger liggen dan bij conventioneel, maar dat verschil in prijs is niet hoger dan andere jaren. Ik verwacht daarom dat de mensen die voor biologisch kiezen dat nu ook wel weer zullen doen. Het is echter een kort seizoen. Voor je het weet, is het over."

Dit beaamt Gunther. Echter stelt hij dat de verkoop dit seizoen vooralsnog wel wat achter blijft. "Hoe dat komt? Dat is lastig te zeggen. We zien dat men echt wel uitkeek naar de eerste biologische kersen en de biologische voeding in zijn algemeenheid loopt gewoon goed door. Alleen blijft er een aantal grote afnemers achter. Dit is geen prijsverhaal, maar een rotatieverhaal. Het was een moeizame start van het afzetseizoen en dan wordt men al snel wat huiverig, maar zodra de consument door heeft dat ze weer in de schappen liggen, verwachten we dat ze als warme broodjes over de toonbank gaan."

"Zeker gezien de mooie kwaliteit", vervolgt Gunther. "En aanbod is er genoeg. Op dit moment hebben we volop Kordia en is er nog een beetje Edelfinger. Verder zijn we nu bezig met de pluk van de Regina, waarbij er een mooie oogst is dit seizoen. Zoals Hugo ook al aangaf; de prijzen liggen voor gangbaar rond de €6,- en voor biologisch rond de €9,-. Dat zijn normale prijsverschillen, maar ook voor gangbaar viel de verkoop vorige week wat tegen. Wellicht komt het door de start van de vakantie, waardoor de gedachte van de consument bij andere dingen liggen. Alleen het seizoen duurt maar 5 weken ongeveer, dus men moet profiteren zo lang het kan."

Voor meer informatie:
Gunther De Vadder
Belgische Fruitveiling (BFV) / BelOrta
Montenakenweg 82
3800 Sint-Truiden - België
+32 11 69 34 11
info@bfv.be
www.bfv.be

Hugo Jacobs
Jacobsfruit
Heide 114
3800 Sint-Truiden
+32 11 592464
hugo@jacobsfruit.be
www.jacobsfruit.be


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven