Allard Bakker: "De politiek kan en moet van doorslaggevende betekenis zijn"

OPTA Europe vraagt tijdens Forum om focus op maatregelen om consumentenvraag te stimuleren en een meer ondersteunende regelgeving

Tijdens het Forum 'Are we on track to meet 25% of organic food & farming by 2030?', dat op 4 juli werd gehouden, vroeg OPTA Europe (de Europese vereniging die biologische verwerkers en handelaren vertegenwoordigt) om een focus op maatregelen die de vraag van de consument stimuleren en op een coherent regelgevend kader op EU-niveau dat biologische landbouw stimuleert.

Allard Bakker, CEO van De Groene Weg: "Het zou al een enorm verschil maken als iedereen één keer per week biologisch zou eten. In het EU-actieplan voor biologische producten zijn veel maatregelen opgenomen om biologische producten te promoten en de voordelen ervan voor consumenten en de planeet onder de aandacht te brengen. In onze ogen is dit de sleutel tot het vergroten van het aandeel biologische landbouwgrond."

Joan Picazos, voorzitter van de Spaanse vereniging Asobio: "Het bereiken van nieuwe consumenten in markten van derde landen biedt een enorme groeikans. We kijken uit naar de komende biologische internationale handelsovereenkomsten voor onaangeboorde exportmogelijkheden."

Voorzitter van OPTA Europe Stefan Hipp zei: "Eén van de grootste belemmeringen voor de groei van biologische producten is dat de verschillende EU-beleidsmaatregelen niet op elkaar zijn afgestemd ten gunste van voedingsmiddelen met betere milieuprestaties op het gebied van bodem- en waterverontreiniging, broeikasgasemissies of biodiversiteit. We hebben een positief beleidsklimaat nodig, naast de biologische verordening, dat ons het extra zetje geeft dat we nodig hebben om in 2030 op elk vierde bord biologisch te eten."

"Hopelijk wat EU-bestuurders gemotiveerd om spijkers met koppen te gaan slaan"
Allard kijkt op LinkedIn als volgt terug op zijn deelname aan het forum: "Afgelopen dinsdag mocht ik mijn mening geven over de stand van zaken ten aanzien van de ambitie van de EU om in 2030 te groeien naar 25% biologische landbouw en wat er moet gebeuren om versnelling in de groei te krijgen. Mooi om een keer op zo'n podium mijn inzichten te mogen delen en hopelijk wat EU-bestuurders/medewerkers et cetera te motiveren spijkers met koppen te gaan slaan. Want dat is nodig! De politiek kan en moet van doorslaggevende betekenis zijn om de basis te leggen om biologische consumptie en landbouw te laten groeien. Uit de reacties tijdens de borrel na afloop heb ik in ieder geval op kunnen maken dat men begrepen heeft dat er nog veel moet gebeuren."

Voor meer informatie: www.opta-eu.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven