Christian Kaufmann, Naturkost Schramm Import-Export GmbH

Prijs voor Spaanse biologische pruimen +13%

"Half juni zijn de eerste pruimen uit Spanje bij ons binnengekomen. Gewoonlijk komen de eerste partijen uit de regio's Murcia en Valencia, gevolgd door pruimen uit de regio Extremadura, de belangrijkste regio voor onze pruimen," vertelt Christian Kaufmann, directeur van Naturkost Schramm Import-Export GmbH. "De pruimenbomen hebben minder water nodig dan gewassen zoals sla, uien en andere producten die in de vollegrond worden geteeld. Extremadura heeft ook waterproblemen, maar niet zo massaal als in Murcia of Andalusië." Extremadura krijgt zijn water voornamelijk uit het noorden van Spanje of het noorden van Portugal.

Goede kwaliteit, stabiele aantallen
In principe is de kwaliteit van het steenfruit dit seizoen erg goed, zegt Kaufmann: "In de lente waren er enkele nachtvorsten en minimale oogstverliezen, maar geen regenval. Over het algemeen was het erg droog in de lente, waardoor er zich geen ziektes konden ontwikkelen. De aanvoer is vergelijkbaar met vorig jaar." Het voordeel van pruimen ten opzichte van ander steenfruit zoals nectarines en perziken is dat ze langer bewaard kunnen worden, zei hij. "Perziken kunnen twee tot drie weken bewaard worden, terwijl pruimen weer tot anderhalve maand in een koelcel bewaard kunnen worden."

De belangstelling voor rode of zwarte pruimen is groter dan voor gele. "We verkopen ongeveer 70% rode/zwarte pruimen en 30% gele pruimen. De prijs van de pruimen is ongeveer 13% hoger dan vorig jaar." Bovendien merkt Kaufmann op dat de interesse in grotere kalibers is toegenomen en dat smaak van cruciaal belang is. "Sommige variëteiten die nauwelijks nog verkoopbaar zijn, zijn door de telers in Spanje uitgesorteerd. In Spanje worden nu alleen nog maar bepaalde rassen geteeld die ook een goede smaak hebben." Het product wordt duurder, maar de teler krijgt niet per se meer geld omdat hij maar een klein deel kan doorberekenen.

Biologische sector weer in de lift
Gemiddeld liggen de prijzen in de biologische sector ongeveer tien procent hoger dan in 2022, zei hij. "De periode tot Pasen was erg uitdagend. Sindsdien is de sector echter weer positief geworden en stabiliseert hij zich enigszins. Vooral in juni was er een zeer goede afzet." Kaufmann verwacht ook dat juli een goede maand wordt. In de winter waren de prijzen van conventionele producten soms hoger dan die van biologische producten. Daarom verkochten sommige handelaren hun biologische producten ook als conventionele producten. "We zijn nog niet uit de biologische crisis, maar we kunnen weer meer ademhalen."

Voor meer informatie:
Christian Kaufmann
Naturkost Schramm Import-Export GmbH
Industriestraße 5 a
D-77767 Appenweier, Duitsland
Tel. +49 (0)7805 9668 20
info@schramm-naturkost.com
www.schramm-naturkost.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven