Kennisevent '#HOWTO Duurzaam Verpakken' geeft handvaten om aan de slag te gaan

Op dinsdag 4 juli aanstaande organiseerde de Smaakspecialist het event '#HOWTO Duurzaam Verpakken' op Landgoed Luchtenburg in Ulvenhout. Hier brachten zij vakexperts en mede-impactmakers bij elkaar om ze te informeren en te inspireren op het gebied van verpakkingen.

De Smaakspecialist is het bedrijf achter de biologische levensmiddelen van onder andere Smaakt, BioToday en RAW Organic food, opgericht door Pieter Dirven. Het is de missie van het bedrijf om goede voeding toegankelijk te maken voor een zo breed mogelijk publiek. Om dit te realiseren zijn de producten beschikbaar in de gangbare supermarkten. De bevlogenheid van de Smaakspecialist gaat verder dan alleen het produceren en distribueren van voeding die goed is voor mens, dier en natuur. Duurzaamheid zit in het DNA en wordt dus in alle lagen van de organisatie doorgevoerd. Al sinds 2018 is het bedrijf in het bezit van het gewilde B Corp certificaat. Op het gebied van verpakkingen maakt de Smaakspecialist gebruik van biobased folie, voor 50-60% gemaakt van hernieuwbare bron en volledig te recyclen zonder vervuiling van de plastic stroom.

Een deel van het team van de Smaakspecialist. Van links naar recths: Pieter Dirven, Anneloes Hoorneman, Joey Boelaars, Celinde van Opstal, Karel Timmermans, Menno Snijders.

Dit is één route, maar de wereld van verpakkingen en afvalverwerking is complex. Er zijn legio mogelijkheden qua gebruik van materialen, manieren om te recyclen, systemen zónder verpakking en end-of-life afvalverwerking. Het onderzoeken van deze mogelijkheden en van elkaar leren stond centraal tijdens het event. In samenwerking met twee verpakkingsexperts werd er een gevarieerd programma geboden, zowel plenair als interactief, met ruimte voor behandeling van concrete vraagstukken uit het publiek.

De middag werd afgetrapt door Patrick Gerritsen, founder en CEO van Bio4pack, die de zaal wakker schudde met een blik op hoe de toekomst er uit zal komen te zien als we niet snel anders met ons afval om gaan. Bio4pack is expert in bioplastics, zowel biobased materialen als biologisch afbreekbare materialen. Hij is ervan overtuigd dat deze materialen de toekomst hebben, mits ze een eerlijke kans krijgen in samenwerking met afvalverwerking, overheid, leveranciers en klanten.

Patrick Gerritsen aan het woord.

Vervolgens was het woord aan Annalisa Nissola, Sustainability Commercial Manager van Berlin Packaging. Berlin Packaging is een internationale expert in hybride verpakkingen van glas, plastic en metaal. Met hun grote innovatie centrum zoeken zij samen met hun klanten naar de beste verpakoplossing per product, merk en bedrijf, uiteraard met het ook op de laatste duurzame ontwikkelingen.

Nadat de deelnemers waren ondergedompeld in de wereld van verpakkingen, was het tijd om zelf aan de slag te gaan: in kleinere groepen werden er verschillende stellingen gehandeld die daarna in een Lagerhuis debat uitvoerig besproken werden. Onderwerpen die aan bod zijn gekomen:

  • Wat is het verschil tussen biobased, biologisch afbreekbaar en composteerbaar materiaal?
  • Recyclebare verpakkingen versus biologisch afbreekbare verpakkingen, wat is duurzamer? En waarom? Hoe maak je die keuze?
  • Hoe maak je de afweging tussen aantrekkelijkheid van verpakking (marketing) en de meest duurzame optie?
  • Welke regelgeving bestaat er op het gebied van verpakkingsmateriaal en hoe ga je hier als bedrijf mee om?

Vanwege de variatie in deelnemers, was het een vruchtbare dag: de Smaakspecialist stelde de deuren open voor zowel klanten als andere relaties, leveranciers en concullega's. Dit leverde een interessante dialoog op, met handvaten om daadwerkelijk aan de slag te kunnen gaan met het verder verduurzamen van verpakkingen.

Voor meer informatie:
de Smaakspecialist
Luchtenburgeweg 2
076-5656709
4858 RJ Ulvenhout AC
info@desmaakspecialist.nl
www.desmaakspecialist.nl

Patrick Gerritsen
Bio4Pack
Marie-Curie-Straße 5
48529 Nordhorn (Duitsland)
+49 (0)5921 8183700
p.gerritsen@bio4pack.com
www.bio4pack.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven