Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Veel vragen over omschakeling naar biologische landbouw"

100 boeren verder geholpen met Landbouw Adviespool

Donderdag 6 juli viert de Landbouw Adviespool Fryslân samen met de adviseurs een feestje in Menaldum, op het regeneratieve melkveebedrijf van Jan en Johanneke Woudstra. Inmiddels heeft de organisatie 100 boeren verder mogen helpen met de concretisering van natuurinclusieve landbouw op hun eigen bedrijf.

De pool bestaat uit 30 onafhankelijke adviseurs. Zij helpen Friese boeren op hun erf met onafhankelijk advies bij de verduurzaming van hun bedrijfsvoering. De mensen achter Living Lab Fryslân faciliteren de pool.

Tendensen in de sector merken de adviseurs aan de vragen die zoal binnenkomen. Zo zijn er de afgelopen periode relatief veel vragen over de omschakeling naar biologische landbouw. Deze vraag heeft Jan Woudstra eerder ook aan de LAP gesteld, vandaag (6 juli 2023) vertelt hij over het adviestraject en wat hem dit heeft opgeleverd.

Programma
15.00 - 15.15 Ontvangst
15.15 - 15.30 Welkom, actuele stavaza, ontwikkelingen LAP door Martine
15.30 - 15.40 Nieuws, ontwikkelingen vanuit provinsje Fryslân omtrent de LAP door Ingrid van Huizen
15.40 - 16.20 Gastheer Jan Woudstra vertelt over voederhagen en eiwitgewassen + zijn LAP-aanvraag en resultaten
16.20 - 17.00 Rondleiding bedrijf
17.00 - 17.30 Afsluitende borrel en discussie

Welke weg bewandelen boeren?
Via verschillende wegen kloppen boeren bij de LAP aan. Relatief vaak wordt men doorverwezen door zogenaamde erfbetreders en via subsidieprojecten wordt de LAP ingezet om boeren te wijzen op het bestaan en de mogelijkheden van de LAP. Ook de aangesloten LAP-adviseurs werken als ambassadeur. Verder is de LAP zichtbaar via social media, daar reageren boeren op.

Projectcoördinator, Martine Hijlkema, van de LAP vertelt: ‘Er komen bij ons diverse vragen van boeren binnen over tal van onderwerpen aangaande NIL. We merken dat boeren echt wel de weg naar meer natuurinclusiviteit willen inzetten, maar gericht, praktisch advies nodig hebben op hun specifieke situatie. De vragen die we binnen krijgen, zijn erg divers van aard, maar het merendeel gaat over de bodem. De boeren zijn gedreven om bijvoorbeeld meer klavers te ontwikkelen of willen meer kruidenrijk grasland om zo een rantsoen te creëren met minder kunstmestgift. Ook biodiversiteit rondom het boerenerf is actueel. Zo is er al een aantal erfbeplantingplannen gemaakt voor het bevorderen van de biodiversiteit en insecten rondom de boerderij en gebouwen.

Over de LAP
Met de gepubliceerde praktijkcases en inspirerende voorbeelden inspireert de LAP een grotere groep boeren die de vruchten plukt van reeds opgedane kennis. Daarnaast is een aantal video’s opgenomen om andere boeren meer duidelijk te maken waar de LAP voor staat en wat ze voor hen kan betekenen. De uitgelichte video’s en cases zijn te bekijken op onderstaande website.

LAP-adviseur Christiaan Bondt vertelt: "Voor een hele grote groep boeren is het nog onduidelijk wat natuurinclusieve landbouw precies voor hen inhoudt, daardoor beginnen ze er niet makkelijk mee. Met de LAP kunnen we simpel, kort en bondig en met kleine stapjes toch die kant op kunnen komen. We proberen het behapbaar te maken voor boeren."

Voor meer informatie:
Landbouwadviespool Fryslân
06 2234 9008
[email protected]
www.lap.frl

Publicatiedatum: