Zwitserland experimenteert met minimumprijs voor biologische druiven

Voor het eerst beveelt de Zwitserse biologische wijnindustrie een minimumprijs aan voor biologisch geteelde druiven. De vastgestelde prijs is een minimum dat naar boven kan worden aangepast, afhankelijk van de productieomstandigheden. Na de eerste testfase dit jaar zal in de winter worden besloten of er wordt doorgegaan.

Tijdens een bijeenkomst in Lausanne met biologische druivenproducenten en kopers steunde een meerderheid van de aanwezigen een minimumprijs omgerekend zo'n 40 eurocent per kilogram. Dit is een absoluut minimum die naar boven wordt bijgesteld, afhankelijk van de productiekosten, het teeltsysteem en de teeltlocatie. Het weerspiegelt een momenteel nogal verzadigde markt voor biologische druiven in de groothandel. De extra kosten voor biologische druiven in productie variëren tussen 40 cent en een frank per kilogram, afhankelijk van het berekeningsmodel en de situatie. Het seizoen 2023 is een testfase voor deze minimumprijs. De effecten en implementatie zullen in de winter worden geëvalueerd. Daarna zal worden besloten in hoeverre en op welke wijze een richtprijs kan worden vastgesteld voor 2024 of volgende jaren.

Akkoord voor een groeiende markt
De handel in biologische druiven is een kleine maar groeiende markt in sommige wijngebieden. Elke wijnregio of wijnmakerij heeft hiervoor andere voorwaarden. De prijzen die tot nu toe zijn betaald voor biologische druiven verschillen sterk. Volgens hun richtlijnen zetten de gecertificeerde bedrijven zich in voor transparante voorwaarden in de handel en voor eerlijke en rechtvaardige prijzen. Vanwege deze situatie kwamen de inkopers in 2022 bijeen om te werken aan een prijsadvies voor biologische druiven. Verschillende benaderingen voor een minimumprijs werden besproken, zoals per vierkante meter, per kg of in percentages in vergelijking met niet-biologische druiven. Uiteindelijk werd overeengekomen om een toeslag vast te stellen per kilogram druiven. Dit in de wetenschap dat de diversiteit aan variëteiten, productieomstandigheden en lokale omstandigheden niet in één toeslag kan worden weerspiegeld.

Bron: Bio Suisse


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven