Jarenlang praktijkonderzoek te proeven bij foodtruck op BioVelddag 2023

De ziekte phytophthora maakt het telen van biologische aardappelen al jaren lang ongelooflijk moeilijk. Al jarenlang wordt er daarom al uren, dagen en weken lang energie gestoken in de ontwikkeling van phytophthora resistente rassen. "De Sevilla en ook Nirvana zijn van die rassen", vertelt Rogier Schoone van Agrico Bioselect. Deze worden in de praktijk reeds geteeld en zijn te zien, voelen maar ook te proeven morgen op de BioVelddag in Lelystad.

De Sevilla is veredeld door Niek Vos. Het ras werd ook wel ‘Niek’s gele’ genoemd naar haar zusje 'Niek’s witte' maar haar officiële naam luidt Sevilla. Lizelore Vos vertelt: "Ze is stralend geel. Je haalt met haar letterlijk het zonnetje in huis. Ze is een laatbloeier, ze laat niet gemakkelijk los, maar .. friet/ aardappel liefhebbers vallen massaal voor haar."

Rogier Schoone vertelt: "Als Agrico zijnde hebben wij vijf a zes jaar geleden door het convenant rassen gezocht die ons portfolio aan konden vullen omdat wij in die tijd naar eigen zeggen nog niet voldoende resistente rassen hadden. We hebben toen in overeenstemming met de familie Vos besloten om voor onze consumptie pool ook Sevilla te gaan telen. Het ras was toen nog wel gewoon in het beheer van de Familie Vos. Afgelopen jaar hebben wij het ras echt in ons portfolio op mogen nemen. En mogen we het nu ook laten proeven op de BioVelddag"

Sevilla is phytophthora resistent ras, het ras heeft een resistentie in loof en knol. Het is een laat consumptieras. Het ras heeft een lage stikstofbehoefte en heeft een sterk loofpakket. Sevilla heeft bakkwaliteiten waardoor het ras gebruikt kan worden voor frites en in sommige gevallen ook voor chips. Daarnaast is de aardappels ook gewoon als kruimige aardappel af te zetten richting de retail.

"Inmiddels hebben we ook een ras dat met name geschikt is voor de frites, namelijk; Nirvana. We zijn het pootgoed nog aan het opbouwen van dit ras, maar we verwachten met dit ras een goed ras te hebben voor de fritesindustrie."

De rassen zijn morgen op de BioVelddag in het veld te zien maar ook proeven.

Voor meer informatie:
BioVelddag 2023
www.biovelddag.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven