Groenten en fruit met afwijking op de markt brengen aantrekkelijker maken

Europese Commissie wil 30% minder voedselverspilling in 2030

De Europese Commissie werkt aan een plan om voedselverspilling in Europese Unie terug te dringen. In een wetsvoorstel dat naar verwachting deze week wordt gepubliceerd staat onder meer de voor lidstaten bindende doelstelling om de totale voedselverspilling per inwoner met 30% te beperken in 2030 in vergelijking tot het niveau van 2020. Nu wordt elk jaar naar schatting 131 kilogram voedsel per Europese inwoner verspild.

De verspilling van voedsel tijdens het verwerken en produceren moet in 20230 met 10% zijn verminderd. Ook moeten lidstaten met maatregelen komen om consumenten en bedrijven ertoe aan te zetten minder te verspillen. Dat kan bijvoorbeeld door telers en winkels te stimuleren waardevolle bestemmingen te laten zoeken voor reststromen, of door prikkels die het op de markt brengen van groenten of fruit met afwijkingen in het formaat of de vorm aantrekkelijker maken.

Na presentatie door de voorstellen door de Europese Commissie die is voorzien op woensdag 5 juli, is het aan het Europees Parlement en de Europese raad van ministers om er over te oordelen. Zij kunnen er daarbij nog wijzigingen in aanbrengen.

Bron: Europese Commissie


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven