50% omzet uit de biologische teelt

Telerscoöperatie Reichenau ziet lichte omzetdaling

De algemene vergadering van de telerscoöperaties Reichenau-Gemüse eG en Raiffeisen-Lagerhaus eG vond plaats op woensdag 28 juni 2023 in het hotel "mein inselglück" op het eiland Reichenau. Vanwege het grote aantal crises keken de coöperaties terug op een uitdagend zakelijk jaar.

In zijn welkomspeech sprak plaatsvervangend voorzitter Philipp Wurz eerst zijn waardering uit voor het professionele crisismanagement van de coöperatie voor de telers en leden in een zeer moeilijk jaar 2022, dat werd gekenmerkt door de energiecrisis, stijgingen van de bedrijfsfondsen aan de kant van de telers en een moeilijke afzetmarkt aan de andere kant.

Hierna liet algemeen directeur Johannes Bliestle het groentejaar op Reichenau de revue passeren in de context van de algemene economische ontwikkeling. Ondanks de vele uitdagingen en crisissen met de hoogste inflatie in 70 jaar en het veranderde koopgedrag, was het uiteindelijk toch mogelijk om de verse groenten succesvol op de markt te brengen.

Omzet van Reichenau-Gemüse eG in 2022 licht gedaald tot een totaal van 31,1 miljoen euro
Met een totaal afzetvolume van 14.000 ton daalde het totale tonnage qua volume met 5% ten opzichte van het voorgaande jaar, maar er werd een iets beter prijsniveau van de producten bereikt in het kalenderjaar 2022 in vergelijking met het voorgaande jaar. De pure warenomzet van de groentecoöperatie bedroeg 31,1 miljoen euro. Vergeleken met het boekjaar 2021 (32 miljoen euro) daalde deze met 2,6%. Ongeveer 10.000 miljoen komkommers, waarvan 4,3 miljoen biologisch geteeld, werden met succes op de markt gebracht.

Aan de andere kant stonden de prijzen van ongeveer 650 ton trostomaten en de vele speciale tomatenrassen onder druk en waren de inkomsten van de telers ongeveer 20% lager. De verkoop van 2.800 ton paprika's en nog eens 530 ton paprika's van biologische teelt was tevredenstellend. Volgens algemeen directeur Bliestle beslaat dit product 20% van de totale Duitse paprikateelt. De afzet van 3 miljoen stuks aubergines was ook een record.

Bijna 50% van de waarde van de opbrengst was afkomstig van biologische teelt. Ongeveer 5.000 ton hoogwaardige biologische producten uit Duitsland vonden dus hun weg naar de consument.


Directeur van Reichenau Johannes Bliestle

Zaken van Raiffeisen-Lagerhaus eG bevredigend
Op dezelfde avond stond ook de algemene vergadering van Raiffeisen-Lagerhaus eG op de agenda. De coöperatie, die al meer dan 125 jaar bestaat, verkoopt benodigdheden voor de telers en fungeert als lokale leverancier voor de mensen op het grootste eiland in het Bodenmeer. In het jaar 2021/2022 is een totale omzet van 10,8 miljoen euro behaald. Vooral op groothandelsvlak steeg de omzet. De retailsector binnen de Raiffeisenmarkt realiseerde geen verdere stijgingen, maar kon zich staande houden na de zeer sterke Covid-jaren. Een enorme uitdaging vormde de aanvoer van grondstoffen en de opslag ervan. Onderbroken toeleveringsketens, gebrek aan beschikbaarheid en extreme prijsstijgingen vormden een uitdaging voor het hele Raiffeisen-team. Uiteindelijk heeft deze inspanning de leveringen aan de telers veiliggesteld.

Het positieve resultaat maakt het mogelijk om een dividend van 3% op de bedrijfsaandelen uit te keren. Naast de goedkeuring van de nettowinst stemde de Raad van Bestuur ook hiermee in.

Verkiezingen en onderscheidingen
Traditiegetrouw werden er verkiezingen voor de raad van bestuur en de raad van commissarissen gehouden, evenals huldigingen in het belangrijkste orgaan van de coöperaties. De vorige voorzitter van de raad van bestuur, Matthias Keller, had van tevoren aangekondigd dat hij zijn functie als voorzitter van de raad van bestuur in alle coöperaties zou neerleggen. De raad van commissarissen en de raad van bestuur bedankten hem voor zijn vele jaren vrijwilligerswerk. In de daaropvolgende verkiezing werd Philipp Wurz gekozen als de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur van Reichenau-Gemüse eG en Raiffeisen-Lagerhaus eG. Stefanie Wehrle werd verkozen tot de nieuwe plaatsvervangende voorzitter van de raad en een nieuw lid van de raad van Reichenau-Gemüse eG, Manuel Uricher. Johannes Blum, Benjamin Wagner en Manfred Wedele werden herkozen als leden van de Raad van Toezicht en Simon Wohlhüter werd door de vergadering gekozen als nieuw lid van de Raad van Toezicht als opvolger van Manuel Uricher, die naar de Raad van Bestuur verhuist.

Naast de herverkiezing van Philipp Wurz als voorzitter van de raad van bestuur van Raiffeisen-Lagerhaus eG, werd Manfred Wedele bekrachtigd als zijn plaatsvervanger en Johannes Blum. Benjamin Wagner en Stefanie Wehrle werden benoemd tot leden van de Raad van Commissarissen van Raiffeisen-Lagerhaus eG en Simon Wohlhüter werd nieuw verkozen tot lid van de Raad van Commissarissen.

Martina Rauneker werd geëerd voor haar 10-jarig dienstverband bij het bedrijf. Daarna inspireerde de fotograaf Achim Mende, die nationaal bekend staat om zijn spectaculaire film- en fotoshoots, de gasten. Hij was het afgelopen jaar met zijn camera en drones op het groente-eiland Reichenau geweest en had over de schouders van de telers meegekeken naar hun werk. Naast de projectpresentatie "Panoramatour 360 graden" presenteerde Mende een korte film over het werk van de groententelers.

Voor meer informatie:
Johannes Bliestle
Reichenau-Gemüse eG
Marktstraße 1
D-78479 Insel Reichenau
Tel. +49 (0) 7534 9200-70
info@reichenaugemuese.de
www.reichenaugemuese.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven