Vijftien procent filegroei in eerste halfjaar 2023

Op basis van de meest recente filecijfers concludeert ANWB Verkeersinformatie dat de filezwaarte (lengte x duur file) op de Nederlandse wegen flink is toegenomen. In de afgelopen zes maanden nam de filezwaarte met 15 procent toe ten opzichte van dezelfde periode in het pre-coronajaar 2019. De dagelijkse files zijn direct teruggekeerd nadat de laatste coronamaatregelen eind maart vorig jaar werden ingetrokken.

Uit de dagelijkse monitoring van de doorstroming op onze wegen, concludeert ANWB Verkeersinformatie dat het effect van thuiswerken en buiten de spits reizen niet of nauwelijks meer zichtbaar is. Zowel tijdens de spitsuren als overdag nam de filezwaarte het afgelopen halfjaar weer fors toe. Het aantal files tijdens de ochtendspits steeg met 13 procent en in de avondspits met 9 procent. Uit de CBS cijfers blijkt dat het aantal motorvoertuigen in ons land sinds 2019 is toegenomen met zo'n 500.000. Dit verklaart ook de forse toename (40%) van het aantal files overdag.

Files in steeds meer regio's
De cijfers over alle A- en N-wegen laten ook zien dat het fileprobleem zich in steeds meer regio's voordoet. In de provincies Utrecht en Gelderland nam de filezwaarte respectievelijk toe met 9 en 10 procent. In Noord-Holland steeg deze met 16 en in Zuid Holland met 14 procent. Opmerkelijk is de behoorlijke toename van de filezwaarte in Noord-Brabant. In deze provincie met veel transit-routes steeg het aantal files met 36 procent.

Recordspits van bijna 1500 km
De drukste spits tijdens de afgelopen zes maanden was op donderdag 6 april jl. De altijd drukke donderdagmiddag voor Pasen zorgde dit jaar mede dankzij langdurige regenval voor een recordspits van 1.491 kilometer.

Bron: ANWB


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven