Nog drie veldbezoeken over thema's die spelen binnen nieuwe GLB op het programma

De GLB Pilot 'Biologisch in Ontwikkeling' organiseert 4 interessante veldbezoeken over een aantal thema's die spelen binnen het nieuwe GLB: vezelgewassen, biodiversiteit, strokenteelt en melkveehouderij op veenweide. De eerste (Vezelgewassen - biologisch als meerwaarde) heeft inmiddels al plaatsgevonden, deze werd op 26 juni in Kloetinge gehouden bij bio-akkerbouwer Dick Harinck.

In onze pilot lopen onze deelnemers (biologische boeren) regelmatig tegen het feit aan dat hun biologische bedrijfsvoering, hun innovaties (zoals strokenteelt of andere eco-activiteiten) en de regels die voortkomen uit het nieuwe GLB met elkaar knellen. Tijdens de veldbezoeken zal hier op in worden gegaan en onderzoeken ze de oplossingen.

U kunt zich voor één of meerdere bezoeken aanmelden. Deelname is gratis.

Biodiversiteit in een open landschap, hoe dan?
12 juli 14:00-16:00 uur – Biddinghuizen, Flevoland
Eén van de doelen van het GLB is het vergroten van biodiversiteit. Via ANLb en ook de voorwaarden van het GLB wordt op diverse manieren biodiversiteit gestimuleerd. In het beschermde open landschap van de Flevopolders staan hiermee boeren voor een uitdaging. Zij hebben allerlei ideeën om biodiversiteit op het bedrijf te vergroten en te verbreden, maar lopen tegen regels aan. Welke oplossingen kunnen hiervoor gevonden worden?

Biologische strokenteelt, een gouden combinatie?
18 juli 14:00-16:00 uur - Musselkanaal, Groningen
Het nieuwe GLB stimuleert zowel biologisch als strokenteelt via de eco-regelingen. Jaap en Christien Dun verbouwen in het Groningse Musselkanaal hun biologische producten in stroken en combineren daarmee beide activiteiten. Tegelijkertijd lopen zij hierbij tegen allerlei knelpunten aan die voortkomen uit de voorwaarden van het GLB. Tijdens het veldbezoek gaan we in gesprek over de voor- en nadelen van het telen van biologische gewassen in stroken. Ook gaan we op zoek naar oplossingen voor de problemen die biologische boeren ervaren bij deelname aan het GLB.

Ecologisch slootschonen in het veenweidegebied
6 september 13:30-15:30 uur – Idzega, Friesland
Klaas Oevering houdt zijn biologisch melkvee op veenweide met verhoogd waterpeil. Naast de vele weidevogels op zijn bedrijf en een gezonde veestapel, vindt Klaas het belangrijk om zijn sloten op een ecologische manier te schonen. Hiermee vergroot hij de biodiversiteit aan flora en fauna in het water. Daarnaast loopt hij als melkveehouder tegen de voorwaarden van het GLB aan. Bufferstroken hanteren in het veenweidegebied zijn ingewikkeld en voegen wat hem betreft weinig toe aan de kwaliteit van het water in zijn sloten.

Klik hier om aan te melden.


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven