Biologische sector vraagt minister Adema om de 'groene loper' uit te rollen voor biologisch

Gisteren voerde het Dagelijkse Bestuur van Bionext tijdens een bestuurlijk overleg een goed gesprek met minister Adema. Dit ging mede over de zorgen in de sector rondom de stagnerende biologische markt. In Den Haag spraken Pipie Smits van Oyen (Biohuis), Jan Groen (BioNederland) Roosmarijn Saat (Biowinkelvereniging) en Michaël Wilde (Bionext) met Piet Adema (minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) over de nieuwe situatie nu het duidelijk is dat er geen landbouwakkoord komt.

De vertegenwoordigers van de sector vroegen de minister om de prestaties van de biologische boeren op gebied van klimaat, biodiversiteit, stikstof en waterkwaliteit te erkennen en dit te vertalen in acties in het aangekondigde Kabinetsplan voor de landbouw (pagina 5 en 6). Ook is het gesprek gesproken over de toezeggingen in de Kamerbrief over de ontwikkeling en ondersteuning van een marktprogramma voor de biologische sector. De minister werd opgeroepen om zo snel mogelijk de 'groene loper' uit te rollen voor biologische ondernemers in de hele keten.

Jan Groen, voorzitter van het Dagelijks Bestuur van Bionext, kijkt terug op een vruchtbaar overleg: "Het is goed dat wij als eensgezinde en verbonden keten hier vandaag het gesprek voeren met de minister, het is duidelijk dat hij onze zorgen goed begrijpt. Onze boeren, verwerkers en winkels denken in oplossingen en dat wordt gewaardeerd."

Michaël heeft een goed gevoel overgehouden aan het bezoek aan minister Adema. "Wij kijken terug op een zeer geslaagde bijeenkomst met de minister en zijn team. Mooie en belangrijke toezeggingen, concrete acties, zeer prettige sfeer en een minister die veel harder en verder wil met bio! Ter voorbereiding op het landbouwakkoord debat vandaag had hij zijn hele agenda schoongeveegd behalve de afspraak met ons. Kortom de groene loper voor biologisch wordt persoonlijk door Adema uitgerold!"

De directeur van Bionext gebruikte de gelegenheid om de minister uit te nodigen om de Biokennisweek begin volgend jaar te openen: "Het is belangrijk voor onze toekomstbestendige sector dat de minister van landbouw zich publiekelijk uitspreekt over het belang van meer biologische landbouw en voeding." Hij voegt daaraan toe: "Wij hebben een groene loper meegenomen als symbool voor wat wij doen en wat er nódig is. Wij willen aan de ene kant aangeven dat de biologische landbouw een belangrijke oplossingsrichting is voor veel van de problemen waar de landbouw- en voedselsector mee kampt. En aan de andere kant willen we de overheid vragen om deze loper uit te rollen, en de sector nog actiever in woord en daad te steunen. Zodat de hele maatschappij kan profiteren van de vele voordelen die biologisch te bieden heeft."

In nauwe samenwerking met een gemotiveerd team van betrokken ambtenaren van LNV en verschillende marktpartijen, blijven we samenwerken aan de uitvoering van het actieplan ‘Groei van biologische productie en consumptie’ dat in december 2022 is gepresenteerd.

Klik hier om het concept landbouwakkoord te lezen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven