Belangrijk om Coloradokever in vroeg stadium aan te pakken

Tholen - Het is de grootste machine die ze tot nu toe gemaakt hebben bij Fieldworkers. Een achtrijige Colorado Beetle Catcher vertrok per container naar Canada, bestemd voor een akkerbouwer in Winnipeg met 600 hectare biologische aardappelen. De machine kan de coloradokever in alle levensstadia, uitgezonderd de eitjes die onder het blad geplakt zitten, vangen.

De machine in Canada

Ard Klompe, die de machine achterna reisde, vertelt dat ze de Canadese akkerbouwer ontmoetten op de Potato Europe. "Daar stonden we samen met een groep ontwikkelaars uit Flevoland. Het was een heel mooie plek waar veel telers onze producten hebben gezien. De machine die we voor deze akkerbouwer hebben ontwikkeld is acht meter breed en aangepast aan ruggen van 90 centimeter."Telers trekken te laat aan de bel
Ondertussen komen er bij het Flevolandse bedrijf veel telefoontjes binnen van akkerbouwers die vragen of de machine een rondje over hun aardappelvelden kan maken. In tegenstelling tot vorig jaar is de overlast van coloradokevers groot.

"We vinden dat telers eigenlijk alsnog heel laat aan de bel trekken", geeft Ard aan. "Ze bellen ons nu ze vraatschade zien, maar eigenlijk moet je al met de machine door het gewas als de plantjes 10 tot 15 centimeter groot zijn. Als ze net in de rij aansluiten. De kever plant zich snel voort en legt per keer 800 tot 1.000 eitjes. Zodra je een kevertje op een plant ziet zitten, moet je er met de machine doorheen."

Kleine versie
Tussen het demonstreren en verhuren van de machines door wordt er ook weer volop ontwikkeld. "We kregen de vraag van tuinders om een machine van 2 rijen te ontwikkelen. Deze kleinschaligere bedrijven hebben vaak eerder last van de coloradokever omdat er minder afstand is tussen de verschillende gewassen." De twee-rijige versie van de Colorado Beetle Catcher is elektrisch aangedreven en zal volgend jaar beschikbaar zijn.

Voor meer informatie:
FieldWorkers
06 42826693
ard@fieldworkers.nl
www.fieldworkers.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven