Marma steunt Strategisch Plan Bio 2023-2027 maar pleit voor aanpassing 5x5% plan

"Bioconsumptie en -productie btw-vrij"

Marma, groothandel distributeur in bio- en ecoproducten in België, kreeg naar aanleiding van de publicatie van het Strategisch Plan Bio 2023-2027 de eer hun expertise te delen rond de huidige problematiek in de bioproductie- en consumptiemaatschappij met Vlaams Parlementslid Arnout Coel. ​Met als resultaat enkele puntjes voor verbetering zoals een aanpassing van het 5x5% plan. Dat zijn de vijf concrete groeidoelstellingen voor 2027: 5% landbouwareaal, 5% omzetwaarde van de biologische dierlijke productie, 5% bio-landbouwbedrijven, 5% biologische consumptie en 5% bio in overheidscatering.

Marma kreeg de gelegenheid een toelichting te geven over de evolutie en de werking van de Belgische bio-markt en de moeilijke situatie waarin, zeker in tijden na corona, de onafhankelijke gespecialiseerde winkelier zich bevindt. Bio-landbouw en bio-consumptie bieden samen de pasklare oplossing voor actuele problemen zoals overbemesting, daling van biodiversiteit, erosie en klimaatopwarming. "Met het Strategisch Plan Bio Vlaanderen 2023-2027 willen we meer consumenten overtuigen om te kiezen voor bio. Als de vraag stijgt, is een goede distributie van het bio aanbod cruciaal. Bij Marma leerden we meer over de uitdagingen die daar komen bij kijken", vertelt Vlaams parlementslid Arnout Coel.

V.l.n.r.: Sander Jeurissen (parlementair medewerker), Ludo Segers (Warehouse & Transport Advisor Marma), Steve Portauwe (algemeen directeur Marma), Arnout Coel (Vlaams parlementslid) en Lieve De Stoppeleire (Raadgever Landbouw)

Het nieuwe Strategisch Plan Bio stippelt de strategie uit voor de biologische landbouwproductie in Vlaanderen voor de periode 2023-2027. Het plan geeft invulling aan de bio-doelstelling van de Europese “Van boer tot bord” strategie en formuleert 5x5%-groeiambities op maat van de Vlaamse bio-landbouw. Het plan kwam er na een brede consultatieronde en samenwerking tussen het Departement Landbouw en de verschillende stakeholders van de biologische landbouw in Vlaanderen.

Tegen 2030 wil Europa in haar actieplan minstens 25% van de Europese landbouw doen omschakelen naar biologische landbouw. Vlaanderen hinkt hier ver achterop met amper 1.6% van de landbouwoppervlakte, verdeeld over 621 bedrijven. Om de doelstelling in Vlaanderen te behalen is een verwachte bio-consumptie groei van 20% nodig en een toename van 33% in de bio-productie.

Om de bio-consumptie te stimuleren werden er alvast een aantal ideeën gelanceerd, zoals een volledige openheid en bewustmaking bij het grote publiek over de actuele industriële landbouw en de immense voordelen die een biologische productie meebrengt voor het milieu en het klimaat maar ook voor het dierenwelzijn en de volksgezondheid. "Wij grepen terug naar het vroegere idee van Marma om de bio-consumptie btw vrij te maken, maar met die nuance dat ook de bio-producenten hun aankopen btw vrij worden. Bio landbouw is immers recyclage landbouw,​ circulaire productie die grondstoffen recupereert", weet Steve Portauwe, Algemeen Directeur van Marma, te vertellen. "Ook de grote industriële landbouwbedrijven recupereren hun btw op al hun aankopen via de btw-aangifte. ​Het argument dat de bio landbouwer met deze maatregel zou bevoordeeld worden houdt in die zin geen steek", vult Steve aan. ​

Voor meer informatie:
Marma
info@marma.be
www.marma.be


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven