Cateraar Vitam is gestart met een pilot met het weergeven van de echte prijs, in samenwerking met de organisatie True Price en opdrachtgever Provincie Groningen. Sinds 15 mei biedt de cateraar in het restaurant van deze opdrachtgever twee gerechten aan waarvan we de echte prijs inzichtelijk maken. Dit is de prijs die de gasten gewend zijn te betalen plús de milieukosten en sociale kosten die in de hele keten van producten worden gemaakt. De gasten hebben daarbij de keuze om die echte prijs te betalen, óf de reguliere prijs, dus die zonder de milieukosten en sociale kosten. Kiezen zij voor de echte prijs, dan doneert Vitam deze meerkosten aan Stichting Landschapsbeheer Groningen. Deze stichting richt zich op de duurzame ontwikkeling en het beheer van het cultuurlandschap in de provincie Groningen. Daarvoor werken de medewerkers en vrijwilligers van de stichting aan projecten op het gebied van landschappelijke beplanting, betrokken bewoners, biodiversiteit en cultuurhistorie.
De echte prijs inzichtelijk
In de prijs die mensen gewend zijn te betalen is meestal geen rekening gehouden met de gevolgen voor mens en natuur. En dat terwijl die bij de productie van voedsel aanzienlijk zijn. Producenten krijgen niet altijd de echte prijs voor hun producten; er wordt vaak geen rekening gehouden met externe, verborgen kosten. Hierdoor kunnen zij ook niet investeren in kwaliteit en verduurzaming van het productieproces. Dat heeft ook weer gevolgen voor de natuur en het klimaat. Daar wil Vitam iets aan veranderen. Dat begint bij het creëren van bewustwording. Door inzicht te geven in die milieukosten en sociale kosten én door de keuze te bieden om daarvoor te betalen.
Milieukosten en sociale kosten
De meerkosten die bij het berekenen van de echte prijs in kaart worden gebracht zijn opgesplitst in milieukosten en sociale kosten. De milieukosten zijn de kosten die betrekking hebben op de schadelijke gevolgen van het productieproces voor het milieu, zoals luchtvervuiling, verlies van biodiversiteit en schaars watergebruik. De sociale kosten betreffen de kosten voor ongewenste arbeidsomstandigheden, zoals onderbetaling of kinderarbeid. Hoe hoger de meerkosten van een product zijn, hoe minder duurzaam het dus is – en hoe meer er wordt afgewenteld op andere mensen en toekomstige generaties.
Pilot bij de Provincie Groningen
Provincie Groningen hecht net als Vitam veel waarde aan werken met respect voor mens, dier en milieu. Vitam is dan ook blij dat de pilot samen met deze opdrachtgever wordt uitgevoerd. Hoe dit eruit gaat zien? De komende maanden zien de medewerkers van de Provincie Groningen in het restaurant bij twee luxe belegde vegetarische broodjes de echte prijs in kaart gebracht: de prijs die ze normaal betalen plus de sociale kosten en milieukosten. Deze heeft Vitam laten uitrekenen door True Price. De gasten kunnen kiezen welke prijs ze betalen. Natuurlijk is het daarbij belangrijk dat ze voldoende geïnformeerd zijn over deze pilot en het verhaal achter de echte prijs voor een product. Daarom geeft de cateraar achtergrondinformatie en neemt hen op aansprekende wijze mee in het waarom en hoe van de pilot.
"Over een aantal maanden hopen we dat we daadwerkelijk bewustwording hebben gecreëerd bij de medewerkers bij de provincie. En natuurlijk dat we hebben kunnen doneren aan Stichting Landschapsbeheer Groningen dankzij de keuze van de gasten om de echte prijs te betalen. Daarnaast hopen we te leren van deze pilot. Zodat we op basis van die ervaring vervolgstappen kunnen zetten om true pricing verder te implementeren op andere locaties. En zo bij te dragen aan de verduurzaming van de keten", besluit de cateraar.
Bron: Vitam