"Candine eerste appelras op grote schaal biologisch in Portugal geteeld"

Candine zal, volgens schattingen, op ongeveer 230 hectare geteeld worden in Portugal. De teelt en afzet is in handen van Atlantic Apple. "200 hectare valt onder geïntegreerde teelt en de overige 30 hectare zal biologisch zijn. Vorig jaar hebben we al de eerste 50 ton verkocht en dit jaar zal de opbrengst aanzienlijk toenemen", zegt Jorge Soares, voorzitter van het consortium dat 11 telersverenigingen telt, die tevens lid zijn van de Vereniging van Appeltelers van Alcobaça.

"We hebben de teelt van Candine 8 jaar getest in het zuiden van Portugal en hier in Alcobaça, en we hebben gezien dat het ras in onze streek van zeer goede kwaliteit is. De appel is hier net ietsje anders. Hij heeft de typische Brix van Candine, die uitkomt op een waarde van 14-16, maar ook de zuurgraad die kenmerkend is voor appelen uit Alcobaça. Daarom zullen de Candine appelen die in deze regio worden geteeld op het etiket of op de verpakking een directe verwijzing hebben naar de BGA voor de Appel van Alcobaça", vertelt Jorge.

Met Candine kunnen de telers in het westen van Midden-Portugal hun assortiment diversifiëren door een clubras toe te voegen aan de BGA en het collectieve merk waarmee ze al werken. Het is een interessante aanvulling op hun lijn van smaakappelen.

"Fuji is het tweede belangrijkste ras dat in de regio wordt geteeld, maar het is beurtjaargevoelig. Het heeft met andere woorden on- en off-jaren", legt de voorzitter van Atlantic Apple uit. "Candine daarentegen heeft dat probleem niet en is bovendien nog eens heel productief. Het is ook zeer resistent tegen de ziektes die we hier hebben en het past zich goed aan het Atlantische klimaat aan. We telen al zero residu appelen, maar Candine zal het eerste ras zijn dat we biologisch kunnen telen."

Ecopomar en ecomaças zijn twee concepten die deze vereniging heeft gelanceerd en die ze al officieel heeft geregistreerd. De clubrassen van Agro Selection Fruits zullen onder deze concepten worden geteeld. "Naast geïntegreerde gewasbeschermings-strategieën zetten we hierbij in op regeneratieve tuinbouw om het bodem- en milieuherstel te maximaliseren."

Het doel is dat de appelboomgaarden zo onafhankelijk mogelijk zijn met een eigen energieproductie, vijvers om waterreserves op te bouwen voor irrigatie, compost met het afval van de gewassen zelf en bossen in de omgeving voor het herstel van de macrofauna. "Bovendien willen we de tractoren met verbrandingsmotor vervangen door milieuvriendelijkere alternatieven. Zo zal de eerste elektrische tractor die op een Portugees veld wordt gebruikt, van ons zijn."

Ook voor de werkgelegenheid is Candine een voordelige optie, aangezien de oogst in de eerste helft van september van start gaat. Dat is net tussen de oogst van Gala, die in de tweede helft van augustus plaatsvindt, en de oogst van Fuji, waarvan de eerste appelen begin oktober worden geplukt, legt Jorge uit.

"Candine wordt al geteeld in Frankrijk, Spanje en Italië. Het feit dat er al grote Europese spelers in de club actief zijn en dat het merk wereldwijd bekend is, opent nieuwe kansen voor de Portugese appelsector. Candine zullen we in de eerste plaats in Portugal en Brazilië op de markt brengen, waar kleine en middelgrote maten, die kenmerkend zijn voor de appelen van onze streek, worden geconsumeerd en waar we al veel deuren hebben openstaan."

Voor meer informatie:
Atlantic Apple
Susana Costa
Tel: +351 919 469 995 (Portugal)
atlanticportuguese@gmail.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven