Resolutie van de Europese biologische beweging: Geen geheime GMO's

In een resolutie die gisteren op haar Algemene Vergadering is aangenomen, bevestigt de Europese biologische beweging opnieuw dat de bio-teelt vrij moet blijven van GMO's, met inbegrip van Nieuwe Genomische Technieken (NGT's).

De resolutie benadrukt ook het belang van het behoud van de mogelijkheid van een systemische aanpak van innovatie in de tuinbouw. Deze resolutie komt in de aanloop naar de publicatie van een voorstel van de Europese Commissie over Nieuwe Genomische Technieken, die op 5 juli wordt verwacht. Europees Commissaris voor Landbouw, Janusz Wojciechowski, nam de resolutie in ontvangst tijdens een officiële overhandigingsceremonie en verzekerde de biologische beweging van zijn aandacht voor de gevolgen van het NGT-voorstel voor de biologische landbouw.

IFOAM Organics Europe's voorzitter Jan Plagge: "Om onze voedselsystemen echt duurzaam te maken, moeten we afstappen van inputintensieve, kortetermijnoplossingen, waaronder de promotie van specifieke technologieën met onbewezen voordelen en potentiële onbedoelde effecten en risico's. Genetische manipulatie met zijn nu nog loze duurzaamheidsbeloften en een beperkte focus op specifieke genen of eigenschappen, negeert de complexiteit van interacties in een bepaald agro-ecosysteem. Decennialang is de biologische beweging een belangrijke drijfveer geweest voor op de natuur gebaseerde regeneratieve systemen van agro-ecologische innovatie. Om deze holistische benadering van agronomische innovatie te waarborgen, moet de EU-wetgeving GMO-vrije en biologische teelt beschermen tegen besmetting, door middel van verplichte traceerbaarheid in de hele landbouwketen en etikettering voor de consument. Dit is de enige manier om een echte 'co-existentie' mogelijk te maken."

Jan Plagge waarschuwde ook voor de impact van octrooien op planten en dieren die geassocieerd worden met genetisch gemodificeerde organismen: "Nieuwe GMO's zullen bijdragen aan het monopoliseren van patenten op genetisch materiaal in de handen van slechts een paar bedrijven. Traceerbaarheid is essentieel om telers te beschermen tegen patenten op zaden, een gemeenschappelijke zorg die gedeeld wordt door veel boerenorganisaties over de hele linie, en om de mogelijkheid te behouden voor een meer systemische en echt duurzame benadering van plantenveredeling, die volledig rekening houdt met de complexiteit van agro-ecosystemen."

Overhandiging van de resolutie van de Europese biologische beweging aan commissaris van tuinbouw Janusz Wojciechowski door IFOAM Organics Europe voorzitter Jan Plagge

De resolutie van de biologische beweging voor een systeemgebaseerde aanpak van innovatie en duurzaamheid 'Houd biologisch GMO-vrij' werd aangenomen met een overweldigende meerderheid (97,6% van de stemmen voor, 2,31% tegen) op de Algemene Vergadering van IFOAM Organics Europe in Brussel op woensdag 21 juni 2023.

Samenvatting van de resolutie van IFOAM Organics Europe
De resolutie bevestigt opnieuw de eis van biologische telers, bewerkers, certificeerders, handelaren en retailers voor het behoud van hun keuzevrijheid om GMO-vrij te blijven, met inbegrip van GMO's die zijn afgeleid van Nieuwe Genomische Technieken (NGT's). Bio-telers willen ook hun belofte aan de consument nakomen om een GMO-vrij teeltproces te garanderen. Daarom moet het in de huidige wetgeving vastgelegde beginsel van etikettering en traceerbaarheid, dat het mogelijk maakt GMO's in de hele toeleveringsketen te identificeren, worden gehandhaafd en worden toegepast op alle NGT's.

Voor meer informatie:
Eric Gall
+32 491 07 25 37
eric.gall@organicseurope.bio
www.organicseurope.bio


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven