Workshop biologisch risicobeheersplan voor landbouwvoorlichters en -adviseurs: 5 juli

"Door zelf met praktijkvoorbeelden aan de slag te gaan, gaat het biologische risicobeheersplan leven"

In 2024 moet elk biologisch bedrijf over een werkend biologisch risicobeheersplan beschikken. Niet elke boer weet hoe hij zo’n plan moet opstellen. Landbouwvoorlichters en -adviseurs kunnen hierbij helpen. Daarom organiseert BioAcademy in samenwerking met Skal Biocontrole en Biohuis voorafgaand aan de BioVelddag op 5 juli een praktische workshop over het opstellen en implementeren van een risicobeheersplan. Inge de Groot (Skal Biocontrole) beantwoordt enkele vragen over deze workshop.

Waarom is deze workshop belangrijk voor landbouwadviseurs- en voorlichters?
"Landbouwadviseurs en – voorlichters komen bij biologische boeren over de vloer voor advies en voorlichting. Zij kunnen boeren voor wie een risicobeheersplan vaak geen dagelijkse kost is, helpen bij het opstellen en implementeren ervan. Deze workshop voorziet in kennis over het risicobeheersplan en geeft tools om een plan op te stellen."

Hoe kunnen adviseurs boeren het beste helpen op dit thema?
"Dat begint bij zelf goed voorbereid zijn. Het is belangrijk dat je als adviseur of voorlichter zelf weet wat er komt kijken bij een biologisch beheersplan en hoe het in de praktijk werkt. Wat ook helpt, is een template of voorbeeld risicobeheersplan. Dit kan boeren op weg helpen. Uiteraard moet het plan wel worden aangepast naar de situatie van het specifieke bedrijf."

Wat komt er aan bod in de workshop op 5 juli?
"De workshop start met een uitleg over het risicobeheersplan. Wat is het precies en aan welke eisen moet het voldoen? Vervolgens gaan de deelnemers actief aan de slag met het maken van een risicobeheersplan. Deelnemers kunnen van elkaar leren en elkaar helpen."

"Het uitwisselen van ideeën en het samen nadenken over praktische problemen en oplossingen tijdens de workshop heeft meerwaarde. Door zelf met praktijkvoorbeelden aan de slag te gaan, gaat het biologische risicobeheersplan leven. Vandaar dat we voor deze opzet kiezen."

De workshop 'Biologisch risicobeheersplan voor landbouwvoorlichters en – adviseurs' vindt plaats op 5 juli, van 9.00-12.30 uur, bij PPO-Lelystad WUR aan de Edelhertweg 1 in Lelystad. Inbegrepen is een gezamenlijke lunch op het terrein van de BioVelddag.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven