Open dag Eko-boerderij De Eerste Marknesse: 25 juni

Een gloednieuwe loods voor de verwerking en opslag van groente, nieuwe gewassen op nieuwe percelen en een forse uitbreiding van de bezorgdienst. Het zijn maar een paar voorbeelden van de stappen die de afgelopen jaren bij Eko-boerderij De Eerste zijn gezet. Hoog tijd volgens de mensen van De Eerste om, na een aantal jaren te hebben overgeslagen, weer een open dag te organiseren. Op zondag 25 juni tonen de medewerkers hoe ze iedere dag biologische zuivel, groente en andere producten produceren, verwerken en naar de consument brengen. Daarbij is het uitgangspunt om de weg van producent tot consument zo kort mogelijk te houden.

Eén van de varkens op de glijbaan.

"In 1987, in de jaren dat we net waren overgeschakeld naar biologische landbouw, ging onze eerste zelfgemaakte kaas bijna volledig weg voor de export", zegt Gerrit Marsman sr. "Hoe anders is dat nu. Niet alleen onze kaas, maar ook de groente die we op ons bedrijf verbouwen en verwerken zetten we grotendeels regionaal af." Een bewuste keuze aldus Marsman: "Door zo rechtstreeks mogelijk te leveren krijgt de consument een verser product en is de prijs door het ontbreken van tussenstappen lager. Ook voorkomen we onnodig heen en weer vervoeren van producten wat weer een flinke milieuwinst oplevert."

Regionale speler
De boerderijwinkel van De Eerste heeft de afgelopen jaren een forse groei doorgemaakt, zowel wat betreft het aantal klanten als het aantal vierkante meters. Maar ook de bezorgdienst is gegroeid. Met vier gekoelde bezorgauto's bezorgt De Eerste producten in een straal van 50 kilometer rond het bedrijf. Daarbij vervult De Eerste volgens Erik Ploer, die bij het bedrijf de scepter zwaait over winkel en bezorgdienst, een regionale functie. "We werken met zo'n 25 biologische akkerbouwers, tuinbouwers en fruittelers in de regio samen. Wat wij zelf niet verbouwen of op dat moment leverbaar hebben, kopen we van hen in. Een deel gaat rechtstreeks naar de consument en een deel naar winkels, markten en horeca in de regio."

Grondprofiel
Zondag 25 juni verzorgen de medewerkers van De Eerste rondleidingen over het bedrijf. Daarbij natuurlijk aandacht voor de gloednieuwe groenteloods, maar ook de eigen kaasmakerij, het machinepark en recente uitbreiding in huiskavel. Om inzichtelijk te maken wat het effect is van een paar decennia biologisch boeren is, zijn er op twee percelen profielkuilen gemaakt. De bezoeker kan daarin afdalen en aan de hand van het grondprofiel zien hoe biologische landbouw door onder andere een grotere humuslaag de bodemvruchtbaarheid verbeterd.

Blote voetenpad
Op het erf van De Eerste is er tijdens de open dag van alles te beleven. De overburen van de Strandhoeve zetten voor de sportieve bezoeker hun klimtoren neer, kinderen kunnen schatgraven en voor zowel jong als oud is er het traditionele blote voetpad. Het pad loopt over de hele boerderij en ook langs de wei met de varkens; wie weet gaat er wel weer eentje van de speciaal voor hen aangelegde glijbaan.

De open dag van Eko-boerderij De Eerste is zondag 25 juni van 10.00 tot 16.00 uur. Het adres is Uiterdijkenweg 62 – 64; parkeren bij de Strandhoeve.

Voor meer informatie:
Eko-boerderij De Eerste
Uiterdijkenweg 62-64
8316 RT Marknesse
0528 291336
bestelling@ekodeeerste.nl
www.ekodeeerste.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven