Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Op de Westeresch werken boeren samen met de natuur

Op de Westeresch in Westerwolde draait sinds vijf jaar een pilot met natuurinclusieve landbouw. Er zijn nu veertig kleinschalige akkers in plaats van de acht grote percelen die het gebied in 2018 telde. Staatsbosbeheer stelt een aantal voorwaarden aan het bouwplan van de boeren. Zo mag er geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt en mag er niet geploegd worden.

Biologisch akkerbouwer en melkveehouder Harry Luring doet mee aan het project. "Je wordt er steeds meer van bewust dat de teruggang van de diversiteit uiteindelijk onze eigen ondergang wordt. Doordat er in het verleden heel veel variatie aan gewassen verbouwd werd, had je veel meer variatie aan insecten en vogels. Ik hoop dat we op deze manier een stukje van die diversiteit weer terug kunnen halen", vertelt hij in het tv-programma Binnenstebuiten.

Harry teelt hij onder meer boekweit, een gewas dat wanneer het bloeit, veel insecten trekt. Om de boekweit te bevruchten zijn er bijenkasten geplaatst. Dat is nodig omdat het aantal wilde bijen te gering is. Normaal gesproken willen natuurbeheerders de honingbijen uit een natuurgebied houden, maar na onderzoek bleek dat de honingbijen alleen in de boekweit bleven. De honingbijen en wilde bijen concurreren hier niet met elkaar.

Verder wordt er in het gebied onderzoek gedaan naar de bodem, naar loopkevers en broedvogels. "Bodemleven is enorm belangrijk. Als je een goed bodemleven hebt, dan kun je met de helft van de bemesting toe om dezelfde opbrengst te realiseren", zegt Harry.

Klik hier om het fragment terug te kijken.

Publicatiedatum: