Hoe ziet de kip van de toekomst eruit? Voor REWE is het antwoord duidelijk: de industrie heeft de kip voor twee doeleinden nodig. Want broedhanen of seksebepaling in het ei kunnen slechts tijdelijke concepten zijn om het doden van kuikens te vermijden. Het begin moet worden gemaakt in de biologische sector. Daarom doneerde de retailer ter gelegenheid van de biologische velddagen op 14 en 15 juni 2023 in Ditzingen-Hirschlanden, Baden-Württemberg, 111.111,11 euro aan de Future Foundation for Agriculture onder de paraplu van GLS Treuhand. Met deze donatie steunt het REWE ook het project 'kip met twee doelen' van de stichting. Het doel van de samenwerking is om in het kader van een proefproject biologische eieren en biologisch vlees van dubbeldoelkippen aan te kunnen bieden in de winkels van REWE.
Tobias Menig, voorzitter van de raad van bestuur van REWE Südwest, Oliver Willing, directeur van Zukunftsstiftung Landwirtschaft, Jytte von Salis, coördinator van het zaaifonds van Zukunftsstiftung Landwirtschaft, Inga Günther van Ökotierzucht gGmbH, en Herbert Völkle, directeur van Getreidezüchtung Peter Kunz, Zwitserland, Peter Hauk, MdL, minister van Voedsel, Landelijk Gebied en Consumentenbescherming Baden-Württemberg.
Decennialang heeft de pluimveefokkerij zich gericht op gespecialiseerde kippenrassen met hoge prestaties - ofwel kippenrassen die veel eieren leggen of kippenrassen die snel en effectief vlees produceren. Deze fokontwikkeling voor één prestatiekenmerk stelt de biologische sector voor grotere uitdagingen dan bijvoorbeeld de conventionele sector. Dit komt omdat alleen deze hybride rassen voor hen beschikbaar zijn. Bovendien dwingen biologische normen hen om "broederhanen" te fokken, wat veel middelen kost en zeer oneconomisch is voor boeren. "We hebben een 'dubbeldoelkip' nodig die is aangepast aan de biologische landbouw", zegt Tobias Menig, CEO van REWE Südwest, ter gelegenheid van de overhandiging van de donatie op de Organic Field Days.
Bij plofkippen zijn haan en hen economisch zelfstandige dieren. Ze vormen dus een goed compromis tussen vleeskuikens en legkippen en leveren betere prestaties in biologische landbouwmethoden met extensieve voeding en houderij. In het financieringsproject van de dubbeldoelkippen willen de partners praktische ervaring opdoen met fok- en raseigenschappen, houderijmanagement en integratie in de toeleveringsketens voor biologische eieren en vlees. Een succesvolle haalbaarheidsevaluatie zal worden gevolgd door een regionale test van de producten in REWE winkels.
REWE heeft al meerdere keren de aanzet gegeven tot nieuwe normen en meer dierenwelzijn in de legkippenhouderij: In 2016 werden voor het eerst eieren van "Spitz & Bube" geproduceerd zonder snavelkappen voor de hennen en zonder het doden van de mannelijke kuikens. Dit werd in 2018 gevolgd door de introductie van "respeggt" eieren door de mogelijkheid van geslachtsbepaling in het ei. Deze eieren vertegenwoordigen een toevoerketen die innovatieve technologie gebruikt om broedeieren op geslacht te sorteren. Vervolgens worden alleen de eieren die vrouwelijke kuikens bevatten verder uitgebroed. In 2021, dus ruim voor de wettelijke regeling, was REWE al voor het hele assortiment schaaleieren van haar huismerken in alle houderijsystemen overgeschakeld op leveranciers die geen kuikens doden in de legpluimveehouderij.
Bron: REWE